A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/T-U-V/vlada-milanovic-pusic-099.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Vlada ne popušta: Hrvatska neće povući tužbu za genocid protiv Srbije! | Politika+
Hrvatska

NESLUŽBENO: Vlada ne popušta: Hrvatska neće povući tužbu za genocid protiv Srbije!

'Ranije spominjani uvjeti koje bi Srbija trebala ispuniti ipak nisu dovoljni za odustajanje od tužbe.'

Piše: PolitikaPlus

Hrvatska Vlada je odlučila ustrajati u tužbi za genocid protiv Srbije, a Hrvatsku bi u tom predmetu pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu trebala zastupati stručnjakinja za međunarodno pravo s riječkog Pravnog fakulteta Vesna Crnić-Grotić, potvrđeno je iz neslužbenih izvora bliskih Vladi.

Hrvatska je 1999. podigla tužbu za genocid protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu koji je krajem 2008. odbacio sve prigovore Beograda i proglasio se mjerodavnim za tužbu

Vlada se, po pisanju Novog lista, na to odlučila nakon što je zaključila da ranije spominjani uvjeti koje bi Srbija trebala ispuniti ipak nisu dovoljni za odustajanje od tužbe, ali i zbog toga što obje strane već u listopadu trebaju dostaviti popis svjedoka čije saslušanje započinje u prvoj polovici 2014.

Hrvatska je 1999. podigla tužbu za genocid protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu koji je krajem 2008. odbacio sve prigovore Beograda i proglasio se mjerodavnim za tužbu.

Tadašnji ministar pravosuđa i glavni zastupnik Hrvatske Ivan Šimonović izjavio je nakon te sudske odluke da se tužbom ponajprije želi utvrditi istina o stradanjima u Hrvatskoj, kazniti odgovorne za zločine, saznati sudbinu nestalih, te vratiti opljačkana kulturna dobra, dok pitanje novčane naknade ima tek podrednu važnost.

Srbijanska vlada je godinu kasnije odlučila pred istim sudom podići odgovor na tužbu Hrvatske za genocid, kao i protutužbu protiv Hrvatske za genocid nad Srbima tijekom rata u Hrvatskoj od 1991. do 1995.

Nakon što se počela spominjati mogućnost povlačenja tužbi, predsjednik Ivo Josipović rekao je krajem ožujka 2010. da se to može dogoditi tek nakon što se riješe problemi zbog kojih je podnesena.

Bivša premijerka Jadranka Kosor izjavila je krajem studenog 2011. da vlada nema namjeru povući tužbu.

Ministrica vanjskih i europskih poslova je uoči stupanja na tu dužnost krajem 2011. izjavila da je međusobne tužbe Hrvatske i Srbije moguće riješiti pred sudom ili dogovorom. Tada je izjavila da bi zdravoj pameti bila bliža mogućnost da se pokušaju pobrojiti prijeporne stvari bitne za život, poput pitanja nestalih, opljačkanih umjetnina i dobara u ratu, suđenja za ratne zločine i suradnje pravosuđa.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

haag, genocid, tužba, srbija