A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/kolinda-grabar-kitarovic-101.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Gjenero: HDZ čini dobar potez, Grabar Kitarović je političarka kakvu cijene u Europi | Politika+
Hrvatska

EUROPSKI IZBORI: Gjenero: HDZ čini dobar potez, Grabar Kitarović je političarka kakvu cijene u Europi

'Ujedno, njena kandidatura je znak da je HDZ završio proces konsolidacije.'

Piše: Vanja Deželić

Kolinda Grabar Kitarović najvjerojatnije će biti nositeljica liste Hrvatske demokratske zajednice na izborima za Europski parlament sljedeće godine, što znači da se najjača hrvatska oporbena stranka odlučila dodatno nametnuti među europskim pučanima, ali i političarkom takvog profila zapravo svima daju do znanja da je proces njihove konsolidacije završio - biračko tijelo se vratilo, baš kao i pozicioniranje u politički centar.

Njena kandidatura bila bi pokazatelj da su pučani prvi krenuli u izbornu utrku, čemu uvijek teže. Također, Kolinda Grabar Kitarović je osoba koja uživa visoko povjerenje kod europskih konzervativaca

- HDZ je u Europskoj pučkoj stranci (EPP) integriran više no što je ijedna naša stranka integrirana u neke od europskih stranaka. Njena kandidatura bila bi pokazatelj da su pučani prvi krenuli u izbornu utrku, čemu uvijek teže. Također, Kolinda Grabar Kitarović je osoba koja uživa visoko povjerenje kod europskih konzervativaca - rekao nam je politički analitičar Davor Gjenero.

Naglasio je da se ona profilirala kao političarka kakvu pučani traže, zbog čega je moguće da je upravo njihova želja vidjeti je na listi HDZ-a.

- Osim toga, ova kandidatura može značiti i da su u stranci ocijenili kako je završena njihova konsolidacija. Biračko tijelo su vratili, a uz to su se i pozicionirali u politički centar - kaže Gjenero.

Ipak, iako Grabar Kitarović ima prepoznatljiv svjetonazorski stav, iako je umjerena i sklona kompromisu i dogovoru, postavljanje na listu ne garantira joj i kandidaturu za predsjednicu Republike Hrvatske.

- HDZ si je otvorio prostor političkog centra u Hrvatskoj i Europskoj uniji, ali što se predsjedničkih izbora tiče, to ništa ne znači. Ne zato što Grabar Kitarović nije dobar kandidat, stvar je u tome što nitko pored Ive Josipovića nema šanse pobijediti. Ne bi iznenadilo da već u prvom krugu osvoji novi mandat - zaključuje Gjenero.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

europska unija, epp, hdz, kolinda grabar kitarović