Svijet

AKCIJA: Izrael našao 'tunel terorizma' prokopan ispod granice s Gazom

'Otkriće tunela spriječilo je pokušaje da se našteti izraelskim civilima.'

Piše: PolitikaPlus

Izrael je pokazao palestinski, kako ga je nazvao, "tunel terorizma" prokopan do izraelskog teritorija iz Pojasa Gaze i najavio da će zamrznuti slanje građevinskog materijala u palestinsku enklavu.

"Otkriće tunela spriječilo je pokušaje da se našteti izraelskim civilima koji žive blizu granice i vojnim snagama na tome području", rekao je izraelski ministar obrane Moshe Yaalom i optužio islamistički pokret Hamas, koji upravlja Pojasom Gaze, da stoji iza gradnje 2,5 kilometara dugog tunela.

U Gazi za gradnju tunela nitko nije preuzeo odgvornost, ali je glasnogovornik oružanog krila Hamasa na Twitteru napisao da je "odlučnost boraca pokreta otpora duboko u srcima i glavama važnija od tunela izgrađenog u blatu".

Izraelska je vojska rekla da je tunel na svojoj utvrđenoj granici s Gazom našla prošlog tjedna blizu jednog kibbutza, a novinare je pozvala da ga obiđu u nedjelju.

Vojska je rekla da je tunel, iskopan u pjeskovitom tlu, ojačan betonom te je Yaalom najavio da odmah zaustavlja dostavu građevinskog materijala u Pojas Gaze.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

gaza, tunel, izrael