Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Europske burze porasle, Washington nadomak dogovoru

''Ulagači su odahnuli i sada se ponovno mogu usmjeriti na fundamentalne pokazatelje.''

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na europskim su burzama cijene dionica jutros porasle, pri čemu je frankfurtski DAX indeks dosegnuo rekordnu razinu, jer se nazire dogovor u američkom Kongresu po pitanju financiranja države i povratka državnih službenika na posao.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica ojačao je do 9,30 sati 0,7 posto, na 1.259 bodova, najvišu razinu u dva tjedna. Pariški CAC, frankfurtski DAX i londonski FTSE indeks bili su istodobno u plusu između 0,3 i 0,6 posto.

Demokrati i republikanci u američkom Senatu postigli su sinoć napredak prema rješavanju proračunskih problema.

Konkretan dogovor, koji bi trebao sadržavati novi krug pregovora o smanjenju proračunskog deficita, još nije postignut, no njime bi se omogućilo zaduživanje države barem do sredine veljače i financiranje državnih službi do sredine siječnja, čime bi se okončao dvotjedni prekid rada tih službi.

„Na tržištima je prevladao optimizam, uvjerenje da će ovih dana biti postignut dogovor. Ulagači su odahnuli i sada se ponovno mogu usmjeriti na fundamentalne pokazatelje, kao što su kvartalni poslovni rezultati kompanija“, kaže Keith Bowman, analitičar u tvrtki Hargreaves Lansdown.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks danas porastao 0,3 posto, na 14.441 bod.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

CAC, FTSE, EUROPSKE BURZE, DAX