Kultura

ZAGREB: Simpozij Glazba u muzeju/Muzeji glazbe za osnivanje Muzeja glazbe

Prvi simpozij koji tretira muzejsku i glazbenu baštinu u Hrvatskoj pod nazivom Glazba u muzeju/Muzeji glazbe, danas je u Muzeju Mimari u Zagrebu okupio brojne muzikologe.

Piše: PolitikaPlus
Na trodnevnom simpoziju sudjeluju 43 predavača koji će razmatrati temu glazbene baštine s muzejskog i muzikološkog aspekta. Velik je i odaziv stranih gostiju, koji će aktivno sudjelovati u kongresnom dijelu i u razgovorima. "Nadam se da će nam oni pomoći u programiranju i našeg muzeja muzike, te da će kongres iznjedriti temelje za zajednički početak njegova osnivanja", poručila je Zgaga.

Prvi simpozij koji tretira muzejsku i glazbenu baštinu u Hrvatskoj pod nazivom Glazba u muzeju/Muzeji glazbe, danas je u Muzeju Mimari u Zagrebu okupio brojne muzikologe, muzealce i druge kulturno-obrazovne djelatnike oko zajedničke ideje razvoja platforme za utemeljenje krovne institucije koja bi na širem planu promovirala hrvatsku glazbenu baštinu.

"Muzej glazbe, takozvana kuća muzike, koju Hrvatska još uvijek nema, to je cilj ovog simpozija", rekla je otvarajući skup ravnateljica Muzejskog dokumentacijskog centra i autorica projekta Višnja Zgaga.

Na trodnevnom simpoziju sudjeluju 43 predavača koji će razmatrati temu glazbene baštine s muzejskog i muzikološkog aspekta. Velik je i odaziv stranih gostiju, koji će aktivno sudjelovati u kongresnom dijelu i u razgovorima. "Nadam se da će nam oni pomoći u programiranju i našeg muzeja muzike, te da će kongres iznjedriti temelje za zajednički početak njegova osnivanja", poručila je Zgaga.

Program obuhvaća teme koje se tiču evidentiranja glazbene građe u muzejskim i drugim baštinskim institucijama te analize stanja muzejskih zbirki u Hrvatskoj; govorit će se o tradicijskim glazbenim instrumentima i etno baštini te o njezinu utjecaju na suvremenu muzikologiju, kao i o skladateljima, privatnim kolekcionarima, muzejskim i glazbenim memorijalima, te o novim tehnologijama koje uveliko pomažu da se glazbena baština reproducira i bolje komunicira.

Simpozij je otvorilo predavanje akademika Stanislava Tuksara o glazbenim zbirkama u Hrvatskoj, a u nastavku programa govorit će niz renomiranih domaćih stručnjaka, dok će gost iz Beča Christoph Gruber predstaviti temu Kuća glazbe (Haus der musik), a Lisbet Torp iz Nacionalnog muzeja glazbe iz Kopenhagena gostuje s predavanjem Izlaganje glazbe (Exhibiting Music).

Drugi dan simpozija, u četvrtak, počinje izlaganjem Noela Lobleya sa Sveučilišta Oxford u Velikoj Britaniji. Tema su skladatelji, glazbene zbirke i građa, te restauracija glazbenih instrumenata, o čemu će, među ostalima, govoriti Daniel Sinier i Françoise de Ridder, graditelji instrumenata iz Francuske. Petak je rezerviran za temu suvremenih načina komuniciranja glazbene i zvučne baštine.

Simpozij je zamišljen ne samo kao mjesto razgovora već i kao mjesto koncerata, gdje će i izvođači biti ravnopravni partneri. Pripremljeni su koncerti u Palači Gvozdanović, gdje će se prvi predstaviti Davor Bobić koji će izvesti praizvedbu skladbe inspirirane notnim materijalom iz ostavštine Valpovačkog vlastelina Karla von Prandaua iz Muzeja Slavonije, a potom Đana Kahriman koja će muzicirati na slavnom hrvatskom biseru, Kresnikovoj violini. U Zbirci Richter održat će se izvedba "AV/E! Polis", multidisciplinarnog projekta nadahnutog djelima hrvatskog arhitekta i umjetnika Vjenceslava Richtera.

Slava, sjaj i moć glazbe kroz stoljeća koju ovo kulturno događanje želi predstaviti i valorizirati imat će svoj vrhunac u koncertu na glasovitoj violini King u palači HAZU-a. Violina je remek djelo slavnog graditelja violina iz Cremone Giusseppea Guarnerija iz 1735. a na njoj će zasvirati ukrajinski violinski virtuoz Orest Shourgot.

MDC je glavni organizator događanja, no programski odbor činili su stručnjaci brojnih institucija, a ostvaren je u suradnji s Hrvatskim glazbenim zavodom, Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti, Muzejom Mimara, Muzejom suvremene umjetnosti i Muzejom za umjetnost i obrt. Simpozij se održava pod visokim pokroviteljstvom hrvatskog predsjednika Ive Josipovića i Ministarstva kulture.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

MUZEJ MIMARA, GLAZBA, simpozij