Tvrtke

NEZADOVOLJNI RADNICI: DRAMA U SPLITU Brodosplit: Razišli se prosvjednici, moguće ponovno okupljanje u ponedjeljak

'Dogovorili smo se da bezuvjetno tražimo od Uprave Brodosplita poništenje suspenzije, a u protivnom u ponedjeljak ujutro će se ponovno dogoditi okupljanje radnika ispred ulaza u poduzeće.'

Piše: PolitikaPlus
Tijekom dana splitski gradonačelnik Ivo Baldasar je više puta razgovarao s Debeljakom te o sadržaju tih razgovora izvješćivao prosvjednike ispred ulaznih vrata. Baldasar je prosvjednicima rekao da mu je Debeljak kazao kako “povlači svoju riječ terorizam“ koja se odnosila na dio prosvjednika.

Prosvjednici koji su danas blokirali ulaz u Brodosplit, pošto im je bio zabranjen ulaz u tvrtku, u popodnevnim satima su se razišli te su najavili da će se ponovno okupiti u ponedjeljak ujutro i blokirati ulaz u škver ako do tada Uprava ne odustane od disciplinskog postupka, odnosno suspenzije 254 radnika.

„Dogovorili smo se da bezuvjetno tražimo od Uprave Brodosplita poništenje suspenzije, a u protivnom u ponedjeljak ujutro će se ponovno dogoditi okupljanje radnika ispred ulaza u poduzeće“, rekao je povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u Brodosplitu Joško Franić. Najavio je da će se od policije zatražiti izvješće kojim bi se dokazalo da u protekla tri dana u Brodosplitu nije bilo nikakvog nasilja, a za što, s druge strane, predsjednik Uprave Brodosplita Tomislav Debeljak optužuje prosvjednike.

Tijekom dana splitski gradonačelnik Ivo Baldasar je više puta razgovarao s Debeljakom te o sadržaju tih razgovora izvješćivao prosvjednike ispred ulaznih vrata. Baldasar je prosvjednicima rekao da mu je Debeljak kazao kako “povlači svoju riječ terorizam“ koja se odnosila na dio prosvjednika.

„Rekao mi je da mu je žao zbog te riječi, da mu je izletilo, kako ne smatra tako nego smatra da prosvjednici nisu postupili kako treba, ali to nije terorizam“, objasnio je Baldasar razgovor s Debeljakom.

Nakon toga predsjednik Nezavisnog sindikata Brodosplita Zvonko Šegvić, koji je bio tik uz Baldasara, dometnuo je: “A tko će mene 'oprat' što je cili svit čuo da sam terorist“. Riječ je o sinoćnjoj Debeljakovoj izjavi u Dnevniku HTV-a.

Baldasar je prosvjednike također izvijestio kako mu je Debeljak rekao da je spreman razgovarati sa svima ali ne i sa Šegvićem.

„Debeljak mi je također kazao da svi koji su dobili rješenje o suspenziji napišu žalbu s obrazloženjem da ne želite biti suspendirani i napišete razloge zašto tako mislite, a onda će Komisija odlučivati o tim žalbama“, rekao je Baldasar.

Baldasar je prosvjednicima rekao kako mu je u Upravi Brodosplita rečeno da strahuju za budućnost brodogradilišta zbog najnovijih događanja.

"I ja osobno strahujem da bi najgore rješenje bilo da Brodosplit doživi kolaps, jer to bi pogodilo ne samo Split nego i pola Hrvatske, rekao je splitski gradonačelnik prosvjednicima.

Predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozren Matijašević, koji je nazočio današnjem prosvjedu ispred ulaza u Brodosplit, prosvjednicima je rekao da su Debeljakova stajališta neprihvatljiva.

Po Matijaševićevu tumačenju ako radnici, protiv kojih je pokrenut disciplinski postupak, odnosno suspenzija, dostave svoje pisano obrazloženje za sudjelovanje u prosvjedima, onda bi to značilo, kako je rekao, „prihvaćanje disciplinskog postupka“, a to „može rezultirati otkazom o radu“.

„Mi tražimo da se suspenzije povuku i da poslodavac da izjavu kako disciplinski postupci nisu pokrenuti“, naglasio je Matijašević.

Matijašević je također odbacio i Debeljakove poruke da na sastanku u sljedeći utorak ne želi pregovarati sa sindikalcem Šegvićem.

„Na tom će razgovoru u ime radnika sudjelovati ljudi koje vi radnici odaberete i koji su legitimni odabrani predstavnici sindikata, a ne da oni (Uprava Brodosplita) određuju tko će to biti“, kazao je Matijašević.

Matijašević je izvijestio kako mu je danas ministar rada Mirando Mrsić osobno kazao da će se uključiti u rješavanje poteškoća u Brodosplitu.

Matijašević je ponovio da ako do kraja ovog tjedna ne dobije odgovor od vlade u vezi s kontrolom kupoprodajnog ugovora s Brodosplitom, onda će on osobno, kako je precizirao, u ponedjeljak podnijeti kaznenu prijavu protiv Vlade RH kao prodavatelja Brodosplita koja, po Matijaševiću, „ne kontrolira provođenje kupoprodajnog ugovora i ne čini ništa da se taj ugovor provodi“.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

tomislav debeljak, radnici, brodosplit