A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/gay-zastava-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Podgorica: Sudionici Parade ponosa evakuirani iz središta grada | Politika+
Regija

GAY PRIDE: Podgorica: Sudionici Parade ponosa evakuirani iz središta grada

Jer im se na drugi način nije mogao osigurati izlaz iz područja gdje je održan prvi Gay Pride u glavnom gradu Crne Gore.

Piše: PolitikaPlus

Sudionici Parade ponosa, koja je u nedjelju održana u Podgorici pod iznimnim mjerama osiguranja, evakuirani su policijskim vozilima iz središta grada jer im se na drugi način nije mogao osigurati izlaz iz područja gdje je održan prvi Gay Pride u glavnom gradu Crne Gore.

 

Predsjednik Upravnog odbora NVO Queer Montenegro Danijel Kalezić rekao je da u Crnoj Gori LGBT osobe od danas nisu nevidljive, te da će se nastaviti boriti dok ne osvoje potpunu slobodu koju zaslužuju kao i svi drugi. Oni su najavili novo okupljanje sredinom sljedeće godine.

Protivnici Parade ponosa bacali su na sudionike suzavac i razne eksplozivne naprave te su se sukobljavali s policijom.

 

Sudionici pridea, njih ukupno stotinjak, u 11 sati započeli su šetnju središtem grada, te su se potom organizatori obratili okupljenima.

 

Predsjednik Upravnog odbora NVO Queer Montenegro Danijel Kalezić rekao je da u Crnoj Gori LGBT osobe od danas nisu nevidljive, te da će se nastaviti boriti dok ne osvoje potpunu slobodu koju zaslužuju kao i svi drugi. Oni su najavili novo okupljanje sredinom sljedeće godine.

 

Izvršni direktor LGBT Foruma Progres Stevan Milivojević kazao je da je Povorka potvrda da je podrška crnogorske vlasti istinska a ne deklarativna, te da je pokazala da je ispred država regije.

 

Ministar za manjinska prava Suad Numanović kazao je da je Crna Gora pokazala da je svim njenim građanima zajamčeno pravo okupljanja. Dodao je da država neće dopustiti da se bilo koji građanin osjeti manje vrijednim.

 

Pored ministra Numanovića, u koloni su bili još i savjetnik premijera Jovan Kojičić, predstavnici civilnog društva i regionalnih LGBT organizacija iz Hrvatske, Slovenije i Srbije, ali i predstavnici diplomatskog zbora.

 

Sudionici Povorke nosili su zastave duginih boja i EU. Na čelu povorke bio je transparent "Crna Gora ponosno", a potom "Gay je OK", kao i transparenti "Svako ima svoje pravo", "Napredak je tolerancija”, "Ovo su i naše ulice” i "Ponosan sam jer sam na pravoj strani povijesti".

 

Tijekom šetnje u gradu se čulo više detonacija, a jako policijsko osiguranje pratilo je sudionike. Kako javljaju podgorički mediji više desetina huligana je uhićeno.

 

Grupa protivnika Povorke ponosa pokušala je na više mjesta u gradu probiti policijski kordon, ali u tome su bili spriječeni.

 

Više od 2.000 pripadnika policije je organiziralo pet sigurnosnih prstenova, a grad je nadlijetao i policijski helikopter.

 

Ovo je prvi Gay Pride održan u Podgorici, a onaj održan u srpnju u Budvi bio je obilježen žestokim sukobima policije i protivnika pridea.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

parada ponosa, podgorica, crnagora, GAY PRIDE