Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Na europskim burzama FTSEurofirst 300 indeks najviši u pet godina

Europske ulagače ohrabrio je rekordni doseg S&P 500 indeksa u petak na Wall Streetu

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na europskim su burzama cijene dionica jutros blago porasle, dosegnuvši novu najvišu razinu u pet godina, što se zahvaljuje rekordu S&P 500 indeksa i uvjerenju ulagača da američki Fed neće tako skoro smanjiti poticajne monetarne mjere.

„Kako su sve opasnosti odgođene za iduću godinu, ulagači počinju shvaćati da bi jedrenje na tržištu do kraja ove godine moglo biti mirno“

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica ojačao je do 9,30 sati 0,1 posto, na 1.278 bodova, novu najvišu razinu u pet godina.

Londonski FTSE bio je u 9,30 sati u plusu 0,1 posto, dok su frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili u minusu oko 0,2 posto.

Europske ulagače ohrabrio je rekordni doseg S&P 500 indeksa u petak na Wall Streetu, nakon što je u Washingtonu postignut dogovor o privremenom financiranju države.

Uz to, na tržištu je prevladalo uvjerenje da će američka središnja banka Fed odgoditi odluku o smanjenju poticajnih monetarnih mjera do početka iduće godine zbog štete koju je gospodarstvu nanijela dvotjedna obustava rada državnih službi.

„Kako su sve opasnosti odgođene za iduću godinu, ulagači počinju shvaćati da bi jedrenje na tržištu do kraja ove godine moglo biti mirno“, kaže Phillippe Gijsels, direktor u tvrtki BNP Paribas Fortis Global Markets.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks danas ojačao 0,9 posto, na 14.693 boda.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

FTSE, CAC, DAX, EUROPSKE BURZE