IT

KONTROLA: Ruska špijunska agencija hoće proširiti internetski nadzor

Predsjednik Vladimir Putin pojačao je stisak nad Rusijom otkako je u ožujku 2012. dobio i treći predsjednički mandat.

Piše: PolitikaPlus

Ruske vlasti šire nadzor nad internetom i od pružatelja usluga traže da privremeno pohrani sav internetski promet te da bude dostupan domaćoj obavještajnoj agenciji.

Po uredbi koju je izdalo ministarstvo komunikacija, pružatelji usluga trebaju ugraditi opremu koja će bilježiti i spremati na najmanje 12 sati sav internetski promet, te službama sigurnosti jamčiti isključiv pristup tim podacima

Po uredbi koju je izdalo ministarstvo komunikacija, pružatelji usluga trebaju ugraditi opremu koja će bilježiti i spremati na najmanje 12 sati sav internetski promet, te službama sigurnosti jamčiti isključiv pristup tim podacima.

Predsjednik Vladimir Putin pojačao je stisak nad Rusijom otkako je u ožujku 2012. dobio i treći predsjednički mandat, iako je taj izbor bio praćen valom prosvjeda, a skore zimske olimpijske igre u Sočiju još su jedan od razloga da se mjere sigurnosti pojačaju.

Uredba ministarstva komunikacija objavljena je u ponedjeljak i vjerojatno će potaknuti strah od nadzora nad internetom na kojem je rasprava slobodnija nego u ruskim konvencionalnim medijima. Službe sigurnosti već su najavile da bi internet trebalo bolje kontrolirati.

Rusija je privukla pozornost svjetske javnosti u vezi sa sličnim špijunskim programom u Sjedinjenim Državama i Velikoj Britaniji kad je bivšem zaposleniku američke obavještajne agencije Edwardu Snowdenu dala privremeni azil.

Snowdenova objava podataka o širokom elektronskom nadzoru američke nacionalne sigurnosne agencije (NSA) potaknula je međunarodnu raspravu o tome koliko se vladama smije dati slobode u špijuniranju vlastitih građana.

Ruski dnevnik Kommersant objavio je da je ruska odredba napisana uz pomoć Savezne službe sigurnosti (FSB), nasljednice sovjetske špijunske agncije KGB-a.

Bude li odredba primijenjena u ovome obliku, FSB će 12 sati imati pristup spremljenim podacima, što se odnosi na telefonske brojeve, IP adrese, imena accounta, aktivnost na društvenim mrežama te e-mail adrese.

Tako će se sadašnji pristup FSB-a elektronskim komunikacijama još proširiti i omogućit će mu ga pružatelji internetskih usluga i operatori mobilnih mreža.

Kommersant prenosi pismo koje je Vimpelcom, treći ruski mobilni operater, poslao ministarstvu komunikacija i u kojem ta tvrtka dovodi u pitanje legalnost i ustavnost te odluke. Ministarstvo u pismenom odgovoru Reutersu kaže da su te mjere nužne radi zaštite građana od "kriminalaca i terorista".

Vimpelcom nije htio komentirati to pismo iz kojega se vidi da je u Rusiji nužno imati sudski nalog za prikupljanje i objavu osobnih podataka službama sigurnosti.

Prijedlog bi ruskim telekomima znatno povećao troškove jer ne predviđa financiranje opreme za prikupljanje podataka koju bi oni morali sami kupiti i održavati.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

špijunaža, internet, rusija