Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Oprez na Wall Streetu: S&P 500 na vrhuncu, a cijene stagniraju - jesu li dionice precijenjene?

„Može se očekivati dobitonosna prodaja, nakon prošlotjednog rekorda S&P indeksa.''

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni jer se otvara pitanje nisu li dionice precijenjene, s obzirom da je S&P 500 prošloga tjedna dosegnuo najvišu razinu u povijesti, a da poslovni rezultati kompanija nisu baš impresivni.

„Može se očekivati dobitonosna prodaja, nakon prošlotjednog rekorda S&P indeksa. Rezultati kompanija ne impresioniraju, a vjerojatno će i idući makroekonomski podaci biti anemični, s obzirom da državne službe nisu radile dva tjedna“

Dow Jones oslabio je 7 bodova, ili 0,05 posto, na 15.392 boda, dok je S&P 500 ojačao 0,01 posto, na 1.744 boda, a Nasdaq indeks 0,15 posto, na 3.920 bodova.

Zahvaljujući dogovoru u američkom Kongresu o daljnjem financiranju države i nadi da će Fed odgoditi smanjenje poticajnih monetarnih mjera do iduće godine, prošloga je tjedna S&P 500 indeks dosegnuo rekordnu razinu.

No, novih vijesti koje bi podržale daljnji rast cijene dionica nema, s obzirom da poslovna izvješća kompanija nisu baš impresivna.

Doduše, većina njih izvještava o boljim rezultatima nego što se očekivalo, no analitičari su svoje procjene posljednjih mjeseci znatno smanjili zbog nejakog rasta najvećih svjetskih gospodarstava.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su kompanije iz S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju ostvarile 2,1 posto veću dobit nego u istom lanjskom razdoblju, dok su početkom listopada očekivali rast za 4,5 posto.

Dosad je poslovna izvješća objavilo oko 21 posto kompanija čije su dionice sadržane u S&P 500 indeksu, pri čemu ih je 61,5 posto nadmašilo očekivanja analitičara, što je nešto manje od povijesnog prosjeka od 63 posto.

Ni prihodi kompanija ne ulijevaju povjerenje. Dosad je 52 posto kompanija nadmašilo očekivanja po pitanju prihoda, dok povijesni prosjek iznosi 61 posto.

„Može se očekivati dobitonosna prodaja, nakon prošlotjednog rekorda S&P indeksa. Rezultati kompanija ne impresioniraju, a vjerojatno će i idući makroekonomski podaci biti anemični, s obzirom da državne službe nisu radile dva tjedna“, kaže Uri Landesman, predsjednik tvrtke Platinum Partners.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,48 posto, na 6.654 boda, a frankfurtski DAX 0,02 posto, na 8.867 bodova. Pariški CAC oslabio je, pak, 0,21 posto, na 4.276 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dow jones, wall street, s&p 500