IT

PIRATSTVO: Studenti, pripazite što 'skidate'! CARNet je krenuo u strožu kontrolu interneta!

Ukoliko uoče da ste 'skinuli' film ili glazbu slijede dva upozorenja, a potom onemogućenje pristupa internetu i novčana kazna.

Piše: Vanja Deželić

Studenti koji koriste CARNet studentsku internet uslugu morat će pripaziti što rade dok 'surfaju' čak i ako su izvan studentskih domova jer je krenuo lov na one koji ilegalno 'skidaju' sadržaj sa zaštićenim autorskim pravima - tipa filmove, glazbu ili knjige.

Ukoliko ste uhvaćeni u nezakonitom činu stići će vam prvo upozorenje, uz napomene za što vas se tereti i nećete imati mogućnost pristupa internetu dok se ne javite korisničkoj službi, drugo upozorenje je mjesec dana, a treće novčana kazna i prekid ugovora za stalno.

Novčana kazna ovisi o tome što ste skinuli, odnosno koliko ste toga skinuli. U Americi je tako Joel Tenenbaum 2012. godine za trideset pjesama dobio 675 tisuća dolara kazne

Novčana kazna ovisi o tome što ste skinuli, odnosno koliko ste toga skinuli. U Americi je tako Joel Tenenbaum 2012. godine za trideset pjesama dobio 675 tisuća dolara kazne.

- Mi smo  školsko-znanstvena institucija i moramo biti protiv piratizacije. Korištenje ilegalnog softvera predstavlja povredu autorskog prava i intelektualnog vlasništva - navode u CARNetu.

Tvrde i da imaju alate za kontrolu takvih aktivnosti još od 2008. godine te da su zapravo vrlo blagonakloni prema onima koji prvi i drugi put naprave prekršaj jer dopuštaju mogućnost da netko ne zna da krši zakon, kao i da je drugi koristio računalo za svoje potrebe. No nako dva puta oprosta više nema i studenti moraju itekako paziti što rade.

Drugi operateri nemaju toliko razvijenu tehnologiju jer je iznimno skupa, što si CARNet može dozvoliti jer ima ograničen broj korisnika. No postoji opravdani strah da CARNet ima pristup svemu što radite, čime je privatnost korisnika narušena. Iako uvjeravaju da to nije tako nego da reagiraju samo na ilegalni sadržaj, ne postoji konkretna garancija da ne provjeravaju apsolutno sve što činite.

Primjerice, u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi, pa već i u Velikoj Britaniji, skandinavskim zemljama, Finskoj, Japanu i Južnoj Koreji, odavno postoje takve kontrole, zbog kojih se razne nevladine udruge konstantno žale - ponajviše jer je privatnost korisnika u opasnosti.

S druge strane, pozitivna je ta kontrola u lovu na pedofile i razne kriminalce no oni su toliko koraka ispred svih kontrola da ipak na kraju stradavaju svi oni korisnici čija privatnost dolazi pod nečiji nadzor svaki put kada se spoje na internet.

U svakom slučaju, studenti moraju pripaziti što rade jer sigurno im ne bi dobro "sjela" kazna od tko zna koliko tisuća kuna, a možda i eura.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

piratstvo, internet, acta, carnet