Hrvatska

NEZADOVOLJNI PARTNERI: HNS protiv najava novih poreza: NE podržavamo uvođenje poreza na nekretnine!

''Nije dobro najavljivati bilo kakve nove mjere bez prethodnog dogovora partnera.''

Piše: PolitikaPlus

Iz HNS-a su jutros opovrgnuli medijske napise da podupiru uvođenje poreza na nekretnine, ističući da povećanje poreznog opterećenja nikako nije jedini način smanjenja proračunskog deficita.

''I dalje smatramo da nije dobro najavljivati u javnosti bilo kakve nove ili izmijenjene porezne mjere bez prethodnog i konačnog dogovora svih koalicijskih partnera.''

U HNS-u su već prije isticali protivljenje uvođenju poreza na nakretnine, ali očito su nezadovoljni stalnim istupima ministra financija u kojima on glasno javno razmišljajući licitira s najavama raznih drugih poreznih mjera.

"Demantiramo medijske napise prema kojima HNS podržava uvođenje novih poreznih opterećenja građana ili povećanje sadašnje stope PDV-a. Isti je stav ponovljen na press konferenciji Kluba HNS-a te i dalje smatramo da nije dobro najavljivati u javnosti bilo kakve nove ili izmijenjene porezne mjere bez prethodnog i konačnog dogovora svih koalicijskih partnera, jer se time zbunjuju građani i unosi nesigurnost u poduzetničku klimu" ističe HNS u priopćenju.

Reagiraju time na pisanje Jutarnjeg lista da se iz riječi HNS-ova zastupnika Srđana Gjurkovića, s jučerašnje konferencije za novinare Kluba HNS-a u Saboru, kako je načelni stav stranke da promjene poreza ne mogu ići tek tako, ali da će sagledati kompletnu situaciju i dogovarati se unutar Vlade, može iščitati da je HNS omekšao stav prema mogućnosti uvođenja poreza na nekretnine ili povećanja PDV-a.

U HNS-u smatraju da je nužno i neophodno osigurati pozitivnu poduzetničku klimu koja će rezultirati novim investicijama i investicijskim ciklusom, "čemu nikako ne doprinosi stalna najava povećanja poreznih stopa, izmjena poreznih zakona ili uvođenja novih poreza". "Naprotiv, sve to stvara lošu poduzetničku klimu i destimulira svaku potencijalnu privatnu investiciju", ističu u priopćenju.

Ponovno apeliraju na otklanjanje prepreka u svim mjerodavnim ministarstvima kako bi se izdale suglasnosti za početak realizacije projekata javno-privatnog partnerstva, energetske učinkovitosti, POS-a te izgradnje ili kupnje postojećih stanova za najam.

Država bi na taj način, uvjereni su u HNS-u, poslala poruku ohrabrenja i dobar signal za aktiviranje privatnih investitora. Nužnim smatraju i da se odmah počne s korištenjem europskih strukturnih fondova koji će Hrvatskoj donijeti svježa i bespovratna sredstva te omogućiti zamah investicija.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

porezi, srđan gjurković, porez na nekretnine, hns