Zagreb

SINDIKAT: 'Uvjeti rada u zagrebačkim vrtićima ispod svih standarda'

U otvorenom pismu ministru znanosti, obrazovanja i sporta Željku Jovanoviću i zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, sindikat tvrdi da rad u zagrebačkim vrtićima u sadašnjim uvjetima "odgovara znanstvenoj fantastici".

Piše: PolitikaPlus

Sindikat obrazovanja, medija i kulture Hrvatske zatražio je danas od odgovornih da se u pretrpanim zagrebačkim dječjim vrtićima počnu poštivati pedagoški standardi, jer su sadašnji uvjeti rada neprimjereni viziji obrazovanja 21. stoljeća.

U otvorenom pismu ministru znanosti, obrazovanja i sporta Željku Jovanoviću i zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, sindikat tvrdi da rad u zagrebačkim vrtićima u sadašnjim uvjetima "odgovara znanstvenoj fantastici".

"Odgojitelji moraju imati energiju najtoplijeg vulkana, slonovsko sjećanje i diplomatske vještine", kaže sindikat i pita odgovorne: hoće li u 2014. godini odgojitelji i zaposleni u dječjim vrtićima napokon moći raditi po normativima i stanadardima koji odgovaraju ovom vremenu?

U zagrebačkim vrtićima dječje grupe su pretrpane, nedostaje prostora, a sve je više djece s teškoćama u razvoju koja traže posebnu brigu.

"Individualni rad s djecom postaje nevidljiv, javlja se problem nedobivanja zamjena u slučaju bolovanja, nedostaje financijskih sredstava za provođenje odgojno-obrazovnog rada, pa odgojitelji moraju kupovati svojim novcima materijale za rad s djecom ili tražiti roditelje različite materijale za obogaćivanje odgojno obrazovnog rada, sve je više profesionalnih oboljenja zaposlenih koje nitko ne priznaje (štitnjača, glasnice, sluh, kralježnica, živci), radi se u vrlo stresnim uvjetima, što sve u konačnici kulminira demotivacijom i frustracijom odgojitelja", tvrdi se u pismu.

Sindikat ocjenjuje da hrvatski sustav obrazovanja u praksi ne slijedi tendencije iz Ustava po kojima država štiti materinstvo, djecu i mladež te stvara socijalne, kulturne, odgojne, materijalne i druge uvjete kojima se promiče ostvarivanje prava na dostojan život,

Sukladno Državnim pedagoškim standardima predškolskog odgoja i naobrazbe, koje je Hrvatski sabor usvojio još 2008. godine, gradovi su bili dužni svoju djelatnost uskladiti s odredbama standarda najkasnije do kraja 2013. godine, no uslijedila je najava novog odgađanja.

Prošlo je pet godina od donošenja standarda, što je bilo dovoljno vremena za postupnu prilagodbu gradova. Uređena država ne podnosi odgađanje primjene standarda unedogled jer su doneseni sa svrhom novih, boljih, primjerenijih normativa koji odgovaraju potrebama i zahtjevima novih modernijih generacija, ističe sindikat koji "želi vjerovati" da će u 2014. standardi biti u cijelosti primjenjeni.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vrtići, zagreb, sindikat