Mojbiz

RASPRAVA: Sabor o nedostatku investicija: 'U vladi ne zna lijeva što radi desna'

'Jel' nam to po Duhu Svetom raste nezaposlenost ili raste zbog gospodarske i fiskalne politike vaše vlade.'

Piše: PolitikaPlus

Iako su i oporba i vladajući suglasni oko toga da su Hrvatskoj hitno potrebne nove investicije, u poslijepodnevnom su nastavku saborske rasprave o zakonu o strateškim investicijskim projektima nastavili s međusobnim optužbama oko toga tko je kriv za manjak investicija.

„U vladi ne zna lijeva što radi desna“ ocijenio je HDZ-ov Branko Bačić dodajući kako je glavni krivac što investicija nema porezni sustav, cijena rada, ali i administrativne prepreke. Zabrinajva ga, kazao je, što svaki tjedan iz vlade stigne nova najava o promjeni poreznog sustava.

Vladajuće je upitao zbog čega uporno ustraju u uvjeravanjima kako predloženi zakon ne derogira niti jedan drugi. Za primjer je naveo Zakon o pomorskom dobru koji, kako je objasnio, kaže da koncesiju preko 50 godina daje vlada uz suglasnost Sabora dok u predloženom zakonu stoji da tu koncesiju na 99 godina daje samo vlada dok Sabora u toj priči nema.

„Ovim se zakonom ne derogira niti jedan drugi hrvatski zakon“, ustrajavao je SDP-ov zastupnik Igor Rađenović.

Zakon je, mišljenja je Rađenović, potreban zbog konkurencije jer se zemlje bore s time kako privući strane investitore. “Zakon je napravljen kako bi se procedure ubrzale, a projekti bili predvidljivi u svojoj vremenskoj dimenziji“, ocijenio je.

Za nezavisnu zastupnicu Jadranku Kosor zakon nije u skladu s Ustavom jer se, pojasnila je, u njemu govori o mogućnosti da vlada odlučuje bez natječaja i prethodne procedure.

Na tvrdnju HDZ-ovog zastupnika Domagoja Miloševića kako se predloženim zakonom iskazuje nepovjerenje prema jedinicama lokalne samouprave reagirala je SDP-ova zastupnica Nadica Jelaš nazvavši ga „dežurnim katastrofičarom“.

„Ja sam katastrofičar! Jel' nam to po Duhu Svetom raste nezaposlenost ili raste zbog gospodarske i fiskalne politike vaše vlade“, odgovorio joj je pitanjem Milošević.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vlada, investicije, sabor, hdz