Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Europske burze pale su zbog slabih rezultata kompanija

''Poslovni su rezultati vrlo neujednačeni. Kada neka kompanija podbaci, cijena njezine dionice oštro padne.''

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na europskim su burzama cijene dionica jutros pale, nakon što su jučer dosegnule novu najvišu razinu u pet godina, jer su ulagače pokolebali slabi kvartalni poslovni rezultati kompanija.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica oslabio je do 9,30 sati 0,3 posto, na 1.281 bod, nakon što je jučer dosegnuo novu najvišu razinu u pet godina.

Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili su u 9,30 sati u minusu između 0,1 i 0,7 posto.

Premda su jučer na Wall Streetu cijene dionica porasle, europski su burzovni indeksi jutros pali zbog slabijih nego što se očekivalo poslovnih rezultata niza kompanija, među ostalim francuskog Schneider Electrica i švedskog Volva.

„Poslovni su rezultati vrlo neujednačeni. Kada neka kompanija podbaci, cijena njezine dionice oštro padne. Mislim da nam je potreban predah prije novog uspona cijena. Kratkoročno je tržište precijenjeno, no vjerujem da će krajem godine ponovno rasti“, kaže Terry Torrison, analitičar u tvrtki McLaren Securities.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros potonuo 2,8 posto, na 14.088 bodova, što je njegov najveći dnevni pad od početka kolovoza. U cijelom ovom tjednu Nikkei je izgubio 3,3 posto.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SCHNEIDER, VOLVO, CAC, DAX, FTSE, EUROPSKE URZE