Kultura

ROCK: The Who 50 godina nakon osnivanja najavili svoju zadnju turneju: Možda i u Hrvatskoj

Turneju će iskoristiti da posjete mjesta gdje nisu često svirali.

Piše: P/H


"Za 50. godišnjicu imat ćemo svjetsku turneju. Bit će to naša zadnja velika turneja. Još uvijek postoji mnogo mjesta na kojima nismo svirali. Bilo bi dobro otići u istočnu Europu i ljudima koji nas još nisu čuli uživo odsvirati stare hitove"

Grupa The Who objavila je da će prestati sa "živim" nastupima nakon završne serije koncerata u 2015. kojima će obilježiti pola stoljeća postojanja.

Gitarist "whoovaca" Pete Townshend rekao je da će oproštajnu turneju iskoristiti da posjete mjesta gdje nisu često svirali u svojoj 50-godišnjoj povijesti, što otvara mogućnost da legendarne rockere vide obožavatelji i u Hrvatskoj u kojoj londonska grupa nikada nije svirala.

"Za 50. godišnjicu imat ćemo svjetsku turneju. Bit će to naša zadnja velika turneja. Još uvijek postoji mnogo mjesta na kojima nismo svirali. Bilo bi dobro otići u istočnu Europu i ljudima koji nas još nisu čuli uživo odsvirati stare hitove", rekao je Townshend Evening Standardu na snimanju dokumentarca Sensation koji govori o njihovoj rock operi Tommy.

Nakon velike američke turneje, The Who su ovog ljeta na koncertima u dvoranama Velike Britanije i Irske u cijelosti izvodili svoj dvostruki album "Quadrophenia" iz 1973. zajedno sa svojim klasičnim hitovima.

"Quadrophenia" je bila šesti studijski album "whoovaca" i druga "rock opera" nakon "Tommyja" iz 1969. "Quadrophenia" je Kasnije, 1979., snimljena je i kao film u kojem su glumili Phil Daniels, Toyah Willcox i Sting.

Nakon smrti Keitha Moona i Johna Entwistlea, grupu The Who čine jedina dvojica preživljelih originalnih članova 68-godišnji gitarist Pete Townshend i 69-godišnji pjevač Roger Daltrey. Grupa je iznjedrila niz pjesama koje su postale klasici rock glazbe poput My Generation, Baba O'Riley, Won't Get Fooled Again, Behind Blue Eyes, Pinball Wizard, Who Are You, I Can't Explain...

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

who, turneja, pete townshend, roger daltrey, koncerti