Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Wall Street: Sjednica Feda ipak u sjeni poslovnih rezultata kompanija

S&P 500 indeks dosegnuo je u petak novu najvišu razinu u povijesti

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

U fokusu ulagača na Wall Streetu ovoga će tjedna biti sjednica čelnika Feda, no vjerojatno će, ipak, ostati u sjeni kvartalnih poslovnih izvješća kompanija, jer se ne očekuju promjene u monetarnoj politici američke središnje banke.

„Dosad je sezona poslovnih rezultata bila prilično uravnotežena i pozitivna. Ako se tako nastavi i ako Fed ne iznenadi nekim potezom, to bi podržalo tržište na ovim razinama“

Dow Jones indeks porastao je prošloga tjedna 1,1 posto, na 15.570 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,9 posto, na 1.759 bodova, a Nasdaq indeks 0,7 posto, na 3.943 boda.

S&P 500 indeks dosegnuo je u petak novu najvišu razinu u povijesti, ponajviše zahvaljujući uvjerenju ulagača da će Fed tek iduće godine smanjiti poticajne monetarne mjere.

Rasprava u Washingtonu početkom listopada oko proračuna, koja je dovela do prekida rada državnih službi, ostavila je traga na gospodarstvu. Analitičari procjenjuju da je zbog toga rast bruto domaćeg proizvoda u četvrtom tromjesečju usporen između 0,2 do 0,6 postotnih bodova.

Zbog toga se očekuje da će američka središnja banka odgoditi odluku o smanjenju poticajnih mjera najvjerojatnije do ožujka, dok demokrati i republikanci ne postignu trajni dogovor o proračunu i povećanju dozvoljenog zaduživanja države.

Zbog toga sjednica Feda u utorak i srijedu vjerojatno neće privući toliko pažnje kao prošla u rujnu, kada se očekivalo smanjenje poticajnih mjera.

U fokusu ulagača bit će poslovna izvješće kompanija za treće tromjesečje, koja doseže vrhunac.

Dosad je izvješća objavila gotovo polovica kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu ih je 69 posto nadmašilo očekivanja analitičara po pitanju dobiti, što je više od povijesnog prosjeka od 63 posto.

„Dosad je sezona poslovnih rezultata bila prilično uravnotežena i pozitivna. Ako se tako nastavi i ako Fed ne iznenadi nekim potezom, to bi podržalo tržište na ovim razinama“, kaže Paul Mangus, strateg u Wells Fargo Private Bank.

Upozorava, međutim, da su očekivanja analitičara vrlo niska, pa to što većina kompanija objavljuje bolje rezultate nego što se očekivalo nije baš neki znak snage gospodarstva. Pokazuje se da mnoge kompanije uspijevaju povećati dobit, ali bez rasta prihoda, s obzirom da je dosad 46 posto kompanija podbacilo očekivanja po pitanju prihoda.

„Podaci o prodaji vrlo su anemični, pa prihodi nisu baš impresivni“, kaže Mangus.

Ovoga će tjedna, među ostalim, poslovna izvješća objaviti tehnološki divovi kao što su Apple i Facebook. Rezultati tehnoloških kompanija dosad su bili vrlo dobri, no kako je taj sektor posljednjih tjedana znatno ojačao, nema puno prostora za pogreške.

„Nema puno prostora za pogreške, posebice za takve tvrtke koje su godinama imale snažan zamah, kao što je Apple. Morat će dobrano nadmašiti očekivanja da bi se uspon cijena njihovih dionica nastavio“, kaže Daniel Morgan, potpredsjednik u fondu Synovus Trust Company.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

wall street, fed, dow jones, s&p 500, nasdaq