Hrvatska

PROCJENA: Sindikalist Ivica Babić ovoga tjedna očekuje završetak pregovora

Babić je nakon pregovora rekao novinarima da su danas, 41. dan štrajka, pregovarački timovi sindikata i Ministarstva treći put čitali tekst budućeg kolektivnog ugovora, ali dogovor nije postignut, a pregovori se nastavljaju sutra.

Piše: PolitikaPlus

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) Ivica Babić izjavio je večeras kako očekuje da bi kolektivni pregovori zdravstvenih sindikata i predstavnika Ministarstva zdravlja mogli završiti ovoga tjedna, prije izvanredne skupštine HLS-a koja bi u ponedjeljak, 4. studenoga, trebala odlučiti prihvaća li dogovoreno ili se štrajk bolničkih liječnika nastavlja.

Babić je nakon pregovora rekao novinarima da su danas, 41. dan štrajka, pregovarački timovi sindikata i Ministarstva treći put čitali tekst budućeg kolektivnog ugovora, ali dogovor nije postignut, a pregovori se nastavljaju sutra.

Dodao je da "i pacijenti i kolege osjećaju štrajk", te je uvjeren da će "dogovor biti postignut ovoga tjedna".

Najavio je da bi na izvanrednoj skupštini HLS-a u ponedjeljak trebalo biti odlučeno jesu li ispunjeni uvjeti za prestanak štrajka. Ako se to ne dogodi, kaže, mogu se očekivati daljnja "iznenađenja". Ponovio je da je "poanta cijeloga štrajka da se svi oblici prekovremenog rada moraju evidentirati i sukladno zakonu platiti".

Upitan za posljedice štrajka na liste čekanja, rekao je da su "u hladnom pogonu one produžene 30 do 40 posto", ali i da su, zbog dobre organizacije štrajka, zbrinuti svi hitni slučajevi te da nije bilo incidentnih situacija.

Međutim, Zlatko Giljević, sanacijski upravitelj KBC-a Zagreb, govoreći o situaciji u toj najvećoj bolničkoj ustanovi u Hrvatskoj kaže pak da se posljedice štrajka najviše osjećaju na listama čekanja za operacije kuka i koljena.

Te liste produžene su za 30 do 40 dana, dok su ostale liste čekanja u razmjerima "uobičajenih fluktuacija", rekao je Hini Giljević upitan za liste čekanja u KBC-u Zagreb, na kojemu radi 962 liječnika i stomatologa.

Ivica Babić tvrdi da se ovaj tjedan, dok traju pregovori, neće mijenjati režim štrajka, što ne može jamčiti i nakon ponedjeljka koji je, kaže, ključan zbog skupštine HLS-a na kojoj se odlučuje o daljnjim potezima.

Babić je inače jedini želio dati izjavu novinarima nakon današnjeg kruga pregovora, za razliku od druge dvije sindikalne čelnice i predstavnika pregovaračkog tima Ministarstva zdravlja.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

štrajk, liječnici, ivica babić, zdravstvo