IT

MOBITELI: Samsung u trećem kvartalu isporučio rekordnih 88 milijuna pametnih mobitela

Time je njegov udio u svjetskom tržištu premašio 35 posto

Piše: PolitikaPlus/Hina/AF

Južnokorejski div Samsung Electronics isporučila je u trećem tromjesečju rekordnih 88,4 milijuna pametnih telefona, čime je njegov udio u svjetskom tržištu premašio 35 posto, dok je onaj konkurenta Applea smanjen.

I Apple je povećao isporuke, ali ne dovoljno da bi zadržao udio na svjetskom tržištu. On je pao s 15,6 na 13,4 posto.

U razdoblju od srpnja do rujna Samsungove su isporuče skočile 55 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, izvijestila je danas nezavisna tvrtka za istraživanje Strategy Analytics.

Južnokorejska tehnološka tvrtka povećala je svoj tržišni udio na 35,2 posto, u odnosu na 32,9 posto koliko je iznosio u trećem tromjesečju 2012.

Appleove su isporuke u istom razdoblju porasle 26 posto, uz isporučenih 33,8 milijuna pametnih telefona. Američki div izgubio je ipak korak s globalnom industrijom čije su isporuke u prosjeku poskočile 45 posto. Stoga se tržišni udio kalifornijske kompanije smanjio s 15,6 posto na 13,4 posto.

U Strategy Analyticsu očekuju da bi Apple mogao vratiti izgubljeno u četvrtom tromjesečju zahvaljujući snažnoj potražnji za novim modelom iPhonea 5S.

Apple je jučer izvijestio o trećem uzastopnom padu tromjesečne dobiti dok je Samsung u prošlom tjednu objavio da mu je neto dobit u trećem tromjesečju porasla 26 posto, poduprta potražnjom za pametnim telefonima i memorijskim čipovima.

Najveći rast isporuka u trećem tromjesečju zabilježila je kineska kompanija Huawei Technologies, koja je prodala 12,7 milijuna smartphona, 67 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

pametni telefoni, apple, samsung, smartphone