Burze

TRŽIŠTE KAPITALA : Na Wall Streetu S&P dosegnuo novi rekord, u fokusu sjednica Feda

Jučer je počela dvodnevna sjednica čelnika Feda, a danas će biti objavljeno priopćenje.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

U utorak je na Wall Streetu S&P 500 indeks dosegnuo novu najvišu razinu u povijesti jer su slabi gospodarski podaci učvrstili uvjerenje ulagača da američki Fed neće smanjivati poticajne monetarne mjere do iduće godine.

 

S&P 500 indeks ojačao je 0,56 posto, na 1.771 bod, dok je Dow Jones porastao 0,72 posto, na 15.680 bodova, a Nasdaq indeks 0,31 posto, na 3.952 boda.

 

Rast cijena dionica zahvaljuje se uvjerenju ulagača da američka središnja banka neće smanjiti poticajne monetarne programe, kojima mjesečno kupuje 85 milijardi dolara državnih i hipotekarnih obveznica i na taj način potiče kreditiranje i rast gospodarstva.

 

U utorak je počela dvodnevna sjednica čelnika Feda, a u srijedu će biti objavljeno priopćenje.

 

Novi makroekonomski podaci govore u prilog tome da će monetarna politika ostati nepromijenjena. U rujnu je potrošnja američkih kućanstava porasla, no na početku listopada povjerenje potrošača oštro je palo zbog prekida rada državnih službi.

 

Analitičari vjeruju da Fed neće mijenjati monetarnu politiku dok ne budu jasnije gospodarske posljedica borbe u Washingtonu oko proračuna.

 

Ulagače potiču i solidni poslovni rezultati kompanija. Od 281 kompanije iz sastava S&P 500 indeksa koje su dosad objavile izvješća, njih 68,7 posto nadmašilo je očekivanja analitičara po pitanju dobiti, što je više od povijesnog prosjeka od 63 posto.

 

No, dosad je samo 52,5 posto kompanija nadmašilo očekivanja po pitanju prihoda, manje od povijesnog prosjeka od 61 posto.

 

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,73 posto, na 6.774 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,48 posto, na 9.022 boda, a pariški CAC 0,62 posto, na 4.278 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dionice, tržište kapitala, cijene, wall street, ulagači, amerika