Burze

DANAS NA BURZI: Zagrebačka burza: Može li biti još ugodnih iznenađenja kao što su rezultati Atlantica?

Ili neugodnh, kao što je HT, čija je dionica dotaknula novo 'povijesno' dno?

Piše: PolitikaPlus

Na Zagrebačkoj burzi u fokusu investitora i danas će biti poslovni rezultati domaćih kompanija, a ostaje za vidjeti hoće li se stabilizirati cijena dionice HT-a, koja je jučer potonula na novu povijesno najnižu razinu, te je bila i najzaslužnija za pad Crobexa. Od 6 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 5 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 1 pad.

„I danas, kao i idućih dana, u fokusu će biti dionice onih kompanija koje su izvijestile o boljim ili lošijim rezultatima nego što je tržište očekivalo, što će onda utjecati i na kretanje Crobexa“

Crobex indeks oslabio je jučer 0,67 posto, na 1.754 boda – najnižu razinu u ovoj godini. Crobex10 potonuo je 1,30 posto, na 987 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 13,7 milijuna kuna, što je otprilike 5 milijuna više nego dan ranije.

U blok transakciji dionicom Leda, po cijeni od 8.000 kuna za dionicu, ostvareno je još 16 milijuna kuna.

U redovnom trgovanju, najveći promet ostvaren je dionicom HT-a, 6,33 milijuna kuna. Cijena joj je potonula 1,99 posto, na 166,37 kuna, novu povijeno najnižu razinu. HT je jučer izvijestio o padu prihoda u prvih devet ovogodišnjih mjeseci za 8 posto i neto dobiti za nešto više od 30 posto.

Među likvidnijim izdanjima znatnije je pala i cijena dionice Ine, za 5,88 posto, na 3.811 kunu. Ina je izvijestila je u prvih devet mjeseci imala 8 posto niže prihode, te 59 posto nižu neto dobit.

„Jučer smo imali još jedan negativni dan na domaćem tržištu, pri čemu je u fokusu investitora bila dionica HT-a i to zbog poslovnih rezultata. I danas očekujem da će ta dionica biti u fokusu, a ostaje za vidjeti hoće li joj se cijena stabilizirati na ovim razinama“, kaže Tamas Nagy, broker u Erste&Steiermaerkische banci.

Kao ugodno iznenađenje ističe rezultate Atlantic grupe, koja je izvijestila jučer o rastu neto dobiti za čak 139 posto, uz 2,6 posto veće prihode od prodaje. Dionica Atlantic grupe jučer je ojačala 2,64 posto, na 662 kune, uz 394.000 kuna prometa.

No, sudeći po jučerašnjem obujmu trgovanja, čini se da je izostala snažnija reakcija investitora na poslovne rezultate kompanija, dodaje Nagy.

„I danas, kao i idućih dana, u fokusu će biti dionice onih kompanija koje su izvijestile o boljim ili lošijim rezultatima nego što je tržište očekivalo, što će onda utjecati i na kretanje Crobexa“, zaključuje Nagy.

Na inozemnim burzama, pak, investitori su na oprezu nakon zasjedanja Feda.

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica pale, pri čemu je S&P 500 indeks skliznuo s rekordne razine, jer je američka središnja banka poručila da se rast američkog gospodarstva usporio, pa ulagače nije ohrabrilo ni to što monetarna politika ostaje nepromijenjena.

Dow Jones indeks skliznuo je 0,39 posto, na 15.618 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0,49 posto, na 1.763 boda, a Nasdaq indeks 0,55 posto, na 3.930 bodova.

Kao što se očekivalo, Fed nije smanjio poticajne monetarne programe, kojima mjesečno kupuje 85 milijardi dolara državnih i hipotekarnih obveznica i na taj način potiče kreditiranje i rast gospodarstva.

U priopćenju, nakon dvodnevne sjednice, čelnici Feda ponovili su i da će ključna kamatna stopa ostati na nuli sve dok se stopa nezaposlenosti kreće iznad 6,5 posto i dok inflacija ne zaprijeti probojem iznad 2,5 posto.

No, to nije bilo dovoljno da bi podržalo nastavak rasta cijena dionica, koje su u uzlaznoj putanji već tjednima, jer je osvrt Feda na gospodarsku situaciju manje optimističan od prošloga.

Zbog toga su jutros cijene dionica pale i na azijskim burzama.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

TAMAS NAGY, CROBEX, ZAGREBAČKA BURZA, HT, ATLANTIC GRUPA