Hrvatska

ONEČIŠĆENJE: Brođani prosvjeduju zbog zagađenja zraka iz rafinerije: Godina lažnih obećanja

Prosvjedni skup u organizaciji Građanske inicijative "Kad ako ne sad" održat će se u 19 sati na središnjem gradskom trgu.

Piše: PolitikaPlus


"Godinu dana je prošlo, godinu dana lažnih obećanja. Radni sastanci, dogovori, ali promjena nema, osim mjerne postaje u krugu rafinerije. Na žalost natječaj za drugu mjernu postaju koja je trebala biti postavljena u Slavonskom Brodu već treći put propada"

Godinu dana nakon velikog prosvjednog mimohoda, građani Slavonskog Broda danas će se ponovno okupiti prosvjedujući što se problem onečišćenja zraka, koje stiže iz Rafinerije Brod u Bosanskom Brodu s bosanskohercegovačke strane Save, sporo ili nikako ne rješava.

Prosvjedni skup u organizaciji Građanske inicijative "Kad ako ne sad" održat će se u 19 sati na središnjem gradskom trgu.


"Godinu dana je prošlo, godinu dana lažnih obećanja. Radni sastanci, dogovori, ali promjena nema, osim mjerne postaje u krugu rafinerije. Na žalost natječaj za drugu mjernu postaju koja je trebala biti postavljena u Slavonskom Brodu već treći put propada", izjavio je Dalibor Vašarević, pokretač inicijative.

Očekuje da će se prosvjedu pridružiti veliki broj Brođana, koji se, istaknuo je, pozivaju na Ustav i pravo građana na čist zrak. Rekao je da su na prosvjedni skup pozvani svi koji mogu nešto učiniti, među njima i Predsjednika Republike Ivu Josipiovića i ministra zaštite okoliša i prirode Mihaela Zmajlovića, no da nitko od njih zasad nažalost nije potvrdio dolazak.

Nakon što je inicijativa najavila svoj novi prosvjed, iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode prekjučer je objavilo priopćenje u kojem između ostalog stoji kako su završene "pripremne radnje oko dokumentacije za postavljanje pokretne mjerne postaje u Slavonskom Brodu, te je dogovoren rok do kojeg će mjerna postaja biti postavljena".

Ministarstvo napominje i da će sukladno dogovoru između Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada (IMI), praćenje kvalitete zraka na pokretnoj mjernoj postaji započeti 11. studenoga.

"Prema podacima ministarstva pokretna mjerna postaja će mjeriti parametre: SO2, H2S, CO, benzen i lebdeće čestice PM10 i PM2,5. Mjerna postaja u vlasništvu je Fonda, a mjerenja će provoditi IMI kao referentni laboratorij", naveli su u Ministarstvu.

Podsjetili su i da su na području čiji zrak onečišćuje rafinerija trenutno postavljene dvije mjerne postaje, jedna u Slavonskom brodu, a druga je u probni rad puštena 18. listopada u Bosanskom Brodu.

"Problem je u različitim ekološkim standardima, hrvatski su standardi znatno stroži i na mjernoj stanici u Slavonskom brodu učestalo se mjere prekoračenja različitih praćenih parametara, dok u Bosanskom Brodu tvrde da su sva mjerenja pokazala kako je sve u okvirima vrijednosti propisanih zakonima BiH i Republike Srpske", tvrde u Ministarstvu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ekologija, onečišćenje zraka, slavonski brod, kad ako ne sad