Burze

TRŽIŠTE KAPITALA : Wall Street: cijene dionica blago porasle, ulagači oprezni

Trgovalo se oprezno jer ulagači ne žele previše riskirati uoči nekoliko važnih gospodarskih izvješća.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica blago porasle, a trgovalo se oprezno jer ulagači ne žele previše riskirati uoči nekoliko važnih gospodarskih izvješća koja bi mogla utjecati na odluku Feda o poticajnim mjerama.

 

Dow Jones indeks ojačao je 23 boda, ili 0,15 posto, na 15.639 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,36 posto, na 1.767 bodova, a Nasdaq indeks 0,37 posto, na 3.936 bodova.

 

Uzlazni trend Dow Jones i S&P 500 indeksa traje već četiri tjedna, a cijene se dionica kreću oko rekordnih razina. Zbog toga jučer ulagači nisu bili voljni znatnije riskirati dok čekaju nove makroekonomske podatke koji će pokazati u kakvoj je formi američko gospodarstvo.

 

Izvješće o bruto domaćem proizvodu u trećem tromjesečju, kao i podaci o zapošljavanju u listopadu mogli bi utjecati na odluku američke središnje banke hoće li smanjiti poticajne monetarne programe do kraja ove ili u ožujku iduće godine.

 

Fedovi programi kupnje državnih i hipotekarnih obveznica za 85 milijardi dolara mjesečno glavni su pokretači ovogodišnjeg rasta S&P 500 indeksa za oko 24 posto.

 

„S obzirom na tako snažan rast cijena dionica, mislimo da je vrijeme da ulagači uravnoteže svoje portfelje. I dalje smo, dugoročno gledano, optimistični u vezi američkih dionica, no vrijeme je da se dio zarade povuče s tržišta“, kaže Gary Thayer, strateg u tvrtki Wells Fargo Advisors.

 

Posljednji makroekonomski podaci bolji su od očekivanja analitičara, što navodi na zaključak da bi gospodarstvo moglo izdržati postupno smanjenje monetarnih poticajnih programa.

 

Jučer su dva dužnosnika Feda kazala da bi se ti programi trebali smanjivati sporo čak i u slučaju jačanja gospodarstva, dok je predsjednik podružnice Feda u St. Louisu James Bullard kazao da je inflacija niska, pa nema potrebe žuriti s odlukom o smanjenju poticaja.

 

U fokusu ulagača su i kvartalna poslovna izvješća kompanija, koja su uglavnom bolja od očekivanja. No, očekivanja su vrlo niska, pa to i ne iznenađuje.

 

Dosad je izvješća objavilo oko 75 posto kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu je njih 69 posto nadmašilo očekivanja analitičara po pitanju dobiti, što je više od povijesnog prosjeka od 63 posto. No, samo je 53 posto kompanija nadmašilo očekivanja po pitanju prihoda, manje od povijesnog prosjeka od 61 posto.

 

Na oprez ulagača ukazuje mršav obujam trgovanja. Na Wall Streetu, NYSE MKT-u i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenila 5,1 milijarda dionica, dok prosječan dnevni obujam u ovoj godini iznosi 6,2 milijarde.

 

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,43 posto, na 6.763 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,33 posto, na 9.037 bodova, a pariški CAC 0,36 posto, na 4.288 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

cijene dionica, dionice, kapital, wall street