Hrvatska

ZAHTJEV: 'U ime obitelji': Referendum treba raspisati najkasnije do 14. prosinca

preporuke Europske komisije određuju da referendum na europskoj razini mora biti održan u roku od najviše šest mjeseci od dana predaje zahtjeva.

Piše: PolitikaPlus

Građanska inicijativa "U ime obitelji" poslala je danas pismo svim saborskim zastupnicima u kojem ističe kako su legitimna očekivanja birača da Hrvatski sabor kao predstavničko tijelo građana u razumnom roku raspiše referendum, kad taj rok već nije određen u Ustavu ni u Zakonu o referendumu, a u skladu s preporukama Europske komisije najkasnije u roku šest mjeseci od predaje potpisa, odnosno do 14. prosinca.

Stav da "neizjednačavanje istospolne veze s brakom nije diskriminacija", Inicijativa potkrepljuje odredbama Zakona o suzbijanju diskriminacije koji, ističu, izrijekom navodi da se ne smatra diskriminacijom kad se u nepovoljniji položaj stavlja bilo koja osoba prilikom uređivanja odnosa iz Obiteljskog zakona

Inicijativa podsjeća da se u zemljama EU, tamo gdje je određen rok, referendum raspisuje u rasponu od nekoliko tjedana do par mjeseci od predaje zahtjeva, kao i da preporuke Europske komisije određuju da referendum na europskoj razini (kad u njemu sudjeluje 28 država i više od 500 milijuna građana) mora biti održan u roku od najviše šest mjeseci od dana predaje zahtjeva.

"U ime obitelji" je zahtjev s potpisima 20 posto birača Hrvatske predala Saboru 14. lipnja te bi, ističu, zadnji rok za raspisivanje referenduma, sukladno preporuci Europske komisije, bio 14. prosinca.

Inicijativa se osvrće i na, kako navode, to što su posljednjih dana "neki predstavnici aktualne vlasti zloupotrebljavali medijski prostor za iznošenje neistina o ljudskim pravima, diskriminaciji, Ustavu, stavu Europske komisije o izjednačavanju homoseksualne veze i braka i drugo.

S tim u vezi Inicijativa ističe da "izjednačavanje homoseksualne veze s brakom nije ljudsko pravo", da "o izjednačavanju istospolne veze s brakom odlučuje isključivo država članica", da "neizjednačavanje istospolne veze s brakom nije diskriminacija" te da "birači imaju pravo na točne informacije i donošenje informirane odluke o referendumskom pitanju".

Navodi pritom da je u više presuda Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu potvrđeno da izjednačavanje homoseksualne veze s brakom nije ljudsko pravo. Tako npr. iz presude Schalk and Kopf v. Austria iz 2010. proizlazi da niti jedna država, članica Konvencije o ljudskim pravima (što je i Hrvatska), nije obavezna omogućiti homoseksualnim parovima izjednačavanje njihove veze s brakom, odnosno da ostvarenje prava na tzv. "istospolni brak" nije ljudsko pravo.

Također, navode da je Republika Hrvatska definiciju braka iskazala u postojećem Obiteljskom zakonu kao životnu zajednicu žene i muškarca. "Ova definicija braka stoji u Obiteljskom zakonu od 2003. godine, kad je taj zakon donijela Vlada premijera Ivice Račana. Podržavanje teze o kršenju ljudskih prava i diskriminaciji, značilo bi da Obiteljski zakon zadnjih 10 godina krši ljudska i građanska prava", ističe "U ime obitelji".

Stav da "neizjednačavanje istospolne veze s brakom nije diskriminacija", Inicijativa potkrepljuje odredbama Zakona o suzbijanju diskriminacije koji, ističu, izrijekom navodi da se ne smatra diskriminacijom kad se u nepovoljniji položaj stavlja bilo koja osoba prilikom uređivanja odnosa iz Obiteljskog zakona, kod pogodovanja braku, zaštite djece, javnog morala itd. "Sve kad bi, dakle, takva pozitivna definicija braka kao zajednice muškarca i žene nekoga stavljala u nepovoljniji položaj, zakonski je opet određeno da takva vrsta normiranja nije diskriminacija", ističe Inicijativa.

Na kraju naglašava da birači imaju pravo na točne informacije i donošenje informirane odluke o referendumskom pitanju, pozivajući se na Kodeks dobre prakse za referendum, koji je preporučila Venecijanska komisija Vijeća Europe (2007.).

U njemu se, uz ostalo, kaže da Vlada ne smije koristiti javna sredstva za referendumsku kampanju niti zlouporabljivati političku poziciju za jednostranu kampanju protiv referenduma kako bi građani mogli donijeti informiranu odluku o referendumskom pitanju. "Vlada je dužna osigurati kroz sredstva javnog priopćavanja i na druge načine nepristrane informacije o referendumskoj temi kako bi birači mogli formirati svoje mišljenje", poručila je Građanska inicijativa "U ime obitelji".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zakon, referendum, u ime obitelji, ustav