Burze

TRŽIŠTA: Wall Street: Dow Jones dosegnuo najvišu razinu u povijesti, S&P blizu

Dow Jones ojačao je 128 bodova, ili 0,82 posto, na 15.746 bodova, a S&P 500 indeks 0,43 posto, na 1.770 bodova. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,20 posto, na 3.931 bod.

Piše: PolitikaPlus

Na Wall Streetu je u srijedu Dow Jones indeks dosegnuo najvišu razinu u povijesti, zahvaljujući snažnom rastu cijene Microsofta i ohrabrujućim vijestima iz europskog gospodarstva, dok se S&P 500 rekordnoj razini približio na samo jedan bod.

Dow Jones ojačao je 128 bodova, ili 0,82 posto, na 15.746 bodova, a S&P 500 indeks 0,43 posto, na 1.770 bodova. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,20 posto, na 3.931 bod.

Rekord Dow Jonesa ponajviše se zahvaljuje skoku cijene dionice Microsofta za više od 4 posto, nakon napisa da je u užem izboru za novog izvršnog direktora najvećeg svjetskog proizvođača softvera ostalo još samo nekoliko imena.

Međutim, pale su cijene dionica triju drugih tehnoloških divova – Applea, Googlea i Facebooka – što se tumači povlačenjem novca uoči početka trgovanja dionicama Twittera.

„Zanimljivo je što su dionice tih triju kompanija, unatoč čvrstim fundamentalnim pokazateljima, završile u minusu. Moguće je da ulagači povlače novac kako bi ga plasirali u dionice Twittera“, kaže Daniel Morgan, portfelj menadžer u fondu Synovus Investment Advisors.

Nakon najspektakularnije javne ponude u ovoj godini, u četvrtak bi se, naime, trebalo početi trgovati dionicom te društvene mreže, koja, doduše, još ne stvara dobit, ali se broj njezinih korisnika brzo povećava.

Ulagače je jučer ohrabrilo i nekoliko dobrih makroekonomskih izvješća iz Europe, među ostalim, o većem nego što se očekivalo rastu industrijskih narudžbi u Njemačkoj, što može značiti da se ubrzava oporavak gospodarstva eurozone od recesije.

U fokusu ulagača bila su i kvartalna poslovna izvješća kompanija, koja nisu baš uvjerljiva, ali ni razočaravajuća.

Tako je, primjerice, cijena dionice Ralph Laurena skočila više od 5 posto jer je taj modni div objavio bolje nego što se očekivalo rezultate, dok je cijena Abercrombie & Fitcha potonula više od 13 posto jer je prodaja tog trgovačkog lanca pala sedmo tromjesečje zaredom.

Zbog slabijih nego što se očekivalo poslovnih rezultata, oštro je, više od 14 posto, potonula i cijena dionice Tesla Motorsa, proizvođača električnih automobila.

Na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Frankfurtski DAX indeks ojačao je 0,35 posto, na 9.040 bodova, a pariški CAC 0,79 posto, na 4.286 bodova. Londonski FTSE oslabio je, pak, 0,08 posto, na 6.741 bod.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dow jones, wall street, burza