Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Na Wall Streetu cijene dionica porasle i peti tjedan zaredom, u Europi pale

Rast Dow Jones i S&P indeksa peti tjedan zaredom zahvaljuje se naznakama jačanja američkog gospodarstva

Piše: PolitikaPlus


„Odluka S&P-a održava zabrinutost u vezi rasta francuskog gospodarstva, a agencija poručuje i da dosadašnje reforme nisu dovoljne. Francuska vlada tvrdi da je kriza ciklične prirode, dok S&P smatra da je kriza strukturna“

Zahvaljujući jačanju američkog gospodarstva, na Wall Streetu su cijene dionica prošloga tjedna porasle, već peti tjedan zaredom, dok su na većini europskih burzi pale, unatoč smanjenju kamata Europske središnje banke.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones porastao 0,9 posto, na 15.761 bod, a S&P 500 0,5 posto, na 1.770 bodova. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,1 posto, na 3.919 bodova.

Rast Dow Jones i S&P indeksa peti tjedan zaredom zahvaljuje se naznakama jačanja američkog gospodarstva, zbog čega su ponešto splasnula strahovanja ulagača od posljedica mogućeg smanjenja poticajnih mjera Feda.

U trećem je tromjesečju američki bruto domaći proizvod ojačao 2,8 posto na godišnjoj razini, više nego u prethodnom kvartalu i znatno više od 2 posto, koliko se očekivalo.

U listopadu je, pak, u SAD-u otvoreno 204.000 novih radnih mjesta, znatno više od očekivanih 125.000, unatoč dvotjednoj obustavi rada državnih službi početkom tog mjeseca.

Prva reakcija ulagača na te podatke bila je oprezna jer bi ubrzanje rasta gospodarstva moglo navesti američku središnju banku na smanjenje poticajnih monetarnih mjera već u prosincu, a ne u ožujku iduće godine, kako su se ulagači nadali.

„Prva reakcija na te podatke bila je negativna zbog mogućeg smanjenja Fedovih poticaja. Međutim, kasnije su ulagači ipak pozitivno reagirali jer podaci ukazuju na ubrzanje rasta gospodarstva“, kaže Rick Meckler, predsjednik fonda LibertyView Capital Management.

U fokusu ulagača bila je prošloga tjedna i dionica Twittera. U najspektakularnijoj javnoj ponudi u ovoj godini u četvrtak je, u tržišnom debiju na Wall Streetu, cijena dionice te društvene mreže skočila više od 70 posto. No, idućega je dana izgubila dio, 7 posto, tog dobitka.

U pozadini svega toga ostalo je neočekivano smanjenje ključne kamatne stope Europske središnje banke s 0,50 na 0,25 posto, novu najnižu razinu u povijesti.

Labavljenje monetarne politike obično pozitivno utječe na tržište dionica, no ovoga puta to nije izazvalo euforiju na europskim burzama jer se gospodarstvo eurozone sporo oporavlja od recesije, a ni poslovni rezultati europskih kompanija nisu impresivni.

Uz to, u petak je Standard & Poor's smanjio kreditni rejting Francuske za jedan stupanj, s 'AA+' na 'AA' jer smatra da dosadašnje ekonomske reforme nisu dovoljno poboljšale izglede za rast gospodarstva, te da zbog visoke nezaposlenosti slabi podrška daljnjim značajnijim fiskalnim i strukturnim reformama.

„Odluka S&P-a održava zabrinutost u vezi rasta francuskog gospodarstva, a agencija poručuje i da dosadašnje reforme nisu dovoljne. Francuska vlada tvrdi da je kriza ciklične prirode, dok S&P smatra da je kriza strukturna“, objašnjava Philippe Waechter, direktor u fondu Natixis Asset Management.

Zbog toga su na većini europskih burzi cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE oslabio je 0,4 posto, na 6.708 bodova, a pariški CAC indeks 0,3 posto, na 4.260 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0,8 posto, na 9.078 bodova.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna oslabio 0,8 posto, na 14.086 bodova, najnižu razinu u mjesec dana.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

S&P, TWITTER, DOW JONES, WALL STREET, S&P 500