A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/otpad.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

U Resniku počeo prosvjed protiv gradnje Centra za gospodarenje otpadom | Politika+
Zagreb

ZAGREB: U Resniku počeo prosvjed protiv gradnje Centra za gospodarenje otpadom

''Svi smo svjesni da iz takvih spalionica izlaze najotrovniji spojevi koji su štetni ne samo za pojavnost raka, nego djeluju i na genetsku strukturu čovjeka.''

FOTO: Arhiv
Piše: p/h

Stanovnici zagrebačkog naselja Resnik okupili su se popodne na prosvjedu pod nazivom "Zdravlje nema cijenu", protiveći se najavama zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da će se u tom naselju graditi Centar za gospodarenje otpadom te spalionica.

''Većina tog otpada završava u spalionicama. Svi smo svjesni da iz takvih spalionica izlaze najotrovniji spojevi koji su štetni ne samo za pojavnost raka, nego djeluju i na genetsku strukturu čovjeka"

Prosvjedni skup organizirali su Udruga za zaštitu okoliša Resnik (UZOR) i Građanska inicijativa Krizni eko stožer za Resnik i Grad Zagreb, upozoravajući na štetnost neekološkog zbrinjavanja komunalnog otpada u Zagrebu i okolici.

Uoči početka prosvjeda, predsjednica UZOR-a Branka Genzić Horvat izjavila je za HTV-ov podnevni Dnevnik da se stanovnici Resnika protive izgradnji Centra za gospodarenje otpadom, jer je taj projekt ekološki i ekonomski neopravdan te štetan po zdravlje ljudi.

"Radi se o Centru koji obuhvaća tehnologiju mehaničko-biološkog uređaja koji pak obuhvaća vrlo mali postotak recikliranja otpada, a većina tog otpada završava u spalionicama. Svi smo svjesni da iz takvih spalionica izlaze najotrovniji spojevi koji su štetni ne samo za pojavnost raka, nego djeluju i na genetsku strukturu čovjeka", upozorila je.

Genzić Horvat napomenula je da je predloženi Centar na vodozaštitnom području Grada, u blizini gusto naseljenog područja te nedaleko 'trbuha' Grada Zagreba, neprihvatljiv ne samo Resničanima, nego i svim Zagrepčanima.

Udruge predlažu ekološki način zbrinjavanja otpada odvojenim sakupljanjem, recikliranjem, ponovnom uporabom koji je, naglasila je, nusporedivo jeftiniji, ekološko prihvatljiviji te može funkcionirati na principima ekonomskog samofinanciranja.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

milan bandić, spalionica otpada, resnik, Udruga za zaštitu okoliša Resnik