A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/otpad.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Prosvjed: Centar za otpad i spalionica je antiekološki, skup i štetan projekt! | Politika+
Zagreb

RESNIK: Prosvjed: Centar za otpad i spalionica je antiekološki, skup i štetan projekt!

O toj lokaciji nisu provedene stručne analize, posebice ne uz obvezno sudjelovanje javnosti.

FOTO: Ilustracija
Piše: PolitikaPlus

Udruga za zaštitu okoliša Resnik UZOR, koja je danas prosvjedovala protiv najave gradonačelnika Milana Bandića da se u njihovom naselju grade Centar za gospodarenje otpadom i spalionica, ocijenila je da je to kulturno zaostali, antiekološki, te skup i štetan projekt, kojeg im se nameće bez javne rasprave.

 

Prije par tjedana Bandić je rekao kako očekuje transparente u Resniku i udruge na nogama, ali da zna tko stoji iza toga. Nakon što se lokalno stanovništvu pobunilo, gradonačelnik je rekao da će doći u Resnik kad ga pozovu sugrađani kako bi zajedno rješili problem.

Ta udruga, koja je u zagrebačkom naselju Resnik prosvjed organizirala s građanskom inicijativom Krizni eko stožer za Resnik i Grad Zagreb, tvrdi kako gradonačelnik Bandić nema pravo ni ovlasti sam ili s uskim krugom privatno zainteresiranih osoba određivati da taj Centar bude na lokaciji u "rukavcu Resnika".

 

"To je protivno demokratskoj proceduri, pravima i zdravlju građana Resnika i Zagreba", priopćeno je iz Udruga za zaštitu okoliša Resnik.

 

Dodaju da o toj lokaciji nisu provedene stručne analize, posebice ne uz obvezno sudjelovanje javnosti.

 

UZOR smatra kako gradski Odbor za zaštitu okoliša namjerava zagrebačkoj Skupštini predložiti lokaciju Centra i spalionice u Resniku na temelju naputka gradonačelnika Bandića i bez javne rasprave u postupku donošenja Plana gospodarenja otpadom i Strateške Studije utjecaja Plana na okoliš.

 

Iz UZOR-a poručuju kako nije razvidno na temelju čega je na sjednici Odbora za zaštitu okoliša gradonačelnik Bandić izjavio da će Centar biti na lokaciji Resnik, s obzirom da Grad Zagreb nema Plan gospodarenja otpadom, donijet na zakonom propisani način.

 

UZOR smatra kako je to civilizacijski zaostali, nepotreban i vrlo skup projekt, koji stoji milijarde kuna.

 

"Spremnost na trošak više od 7,5 tisuća kuna za kapacitet jedne tone smeća, milijarde kuna za cijeli zahvat, nasuprot činjenici da bi ekološki sustav bio mnogostruko jeftiniji i ekonomski samoodrživ, predstavlja očitu i ekstremno neodgovornu namjeru bjesomučnog rasipanja golemog narodnog novca, a vodi nepodnošljivom srozavanju kvalitete života i nepotrebnom ugrožavanju zdravlja ljudi u Resniku i Zagrebu", tvrdi udruga.

 

Zahtjevaju ekološko rješenje za komunalni otpad u Zagrebu te široku i demokratsku raspravu o tom problemu važnom za sve građane Zagreba.

 

Od odgovornih traže i da se poštuju ekološka načela po kojima se sustav gospodarenja otpada treba temeljiti na obaveznom odvojenom prikupljanju otpada i recikliranju.

 

Udruga smatra da je sustav za koji se ona zauzima, ekonomski samoodrživ te da otvara nova radna mjesta, čuva zdravlje stanovništva, poboljšava kvalitetu života i uklanja potencijalne sukobe između pojedinih naselja.

 

Nasuprot tome, "predložena rješenja" nazivaju zaostalim, nakaradnim i suvišnim.

 

UZOR poručuje da neće odustati od svojih aktivnosti niti će se dati zastrašiti, a građane pozivaju da im se pridruže te da se ne daju obmanjivati dezinformacijama.

 

"Pažljivo proučimo problem, cilj je zajedničko dobro, svih nas se ovo tiče", poručila je udruga, koja je današnji prosvjed organizirala pod nazivom "Zdravlje nema cijenu".

 

Gradonačelnik Bandić je ranije izjavio medijima da je rok za izgradnju Centra za gospodarenje otpadom do 2015. i da je logično da bude u Resniku gdje se nalazi i suvremeni pročistač, dok se pitanje spalionice mora rješiti do 2018.

 

Prije par tjedana Bandić je rekao kako očekuje transparente u Resniku i udruge na nogama, ali da zna tko stoji iza toga. Nakon što se lokalno stanovništvu pobunilo, gradonačelnik je rekao da će doći u Resnik kad ga pozovu sugrađani kako bi zajedno rješili problem.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

milan bandić, resnik, smece, Otpad