Burze

TRŽIŠTE KAPITALA : Wall Street: U opreznom trgovanju Dow Jones indeks dosegnuo novu rekordnu razinu

Novi rekord Dow Jonesa ostvaren je uz mršav obujam trgovanja jer jučer zbog Dana sjećanja nisu radile državne službe i tržište obveznica

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

U ponedjeljak je na Wall Streetu Dow Jones indeks dosegnuo novu rekordnu razinu, no trgovalo se oprezno jer ulagači ne žele znatnije mijenjati pozicije dok ne bude jasnije kada će američka središnja banka početi smanjivati poticajne monetarne mjere.

 

Dow Jones indeks porastao je 0,14 posto, na 15.783 boda, dok je S&P 500 ojačao 0,07 posto, na 1.771 bod, a Nasdaq indeks 0,01 posto, na 3.919 bodova.

 

Novi rekord Dow Jonesa ostvaren je uz mršav obujam trgovanja jer jučer zbog Dana sjećanja nisu radile državne službe i tržište obveznica. Uz to, ulagači su oprezni jer su bolji nego što se očekivalo podaci o zaposlenosti, objavljeni u petak, naveli mnoge na zaključak da bi Fed mogao smanjiti poticajne monetarne programe prije ožujka iduće godine.

 

Fedovi programi otkupa državnih i hipotekarnih obveznica u iznosu od 85 milijardi dolara mjesečno podržavaju rast gospodarstva i sklonost ulagača prema rizičnijim investicijama. Ponajviše zahvaljujući tome, S&P 500 indeks porastao je od početka godine oko 24 posto.

 

No, pitanje je ima li još prostora za rast cijena dionica. Rast američkog gospodarstva posljednjih se mjeseci ubrzava, no poslovni rezultati kompanija nisu baš impresivni.

 

Stoga mnogi analitičari očekuju korekciju cijena dionica prije kraja godine, posebice ako Fed već u prosincu smanji poticajne programe.

 

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE ojačao je 0,30 posto, na 6.728 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,33 posto, na 9.107 bodova, a pariški CAC 0,70 posto, na 4.290 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

obveznice, dow jones, wall street, kapital