Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Wall Street: Ulagači vjeruju da će Fed ipak smanjiti poticaje, cijene pale

''Program kupnje državnih i hipotekarnih obveznica u iznosu od 85 milijardi dolara ne može trajati vječno.''

FOTO: Janet Yellen
Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuter


„Posljednjih dana tržište uglavnom ovisi o nagađanjima kada će središnja banka smanjiti poticaje. A rast prinosa pokazuje da je na tržištu obveznica prevladalo mišljenje da bi Fed to mogao učiniti prije nego što se očekivalo“

Nakon što je dan prije Dow Jones indeks dosegnuo rekordnu razinu, u utorak su na Wall Streetu cijene dionica blago pale jer ulagači ne žele riskirati dok ne bude jasnije kada će Fed početi smanjivati poticajne monetarne mjere.

Dow Jones oslabio je 32 boda, ili 0,21 posto, na 15.750 bodova, a S&P 500 indeks 0,24 posto, na 1.767 bodova. Nasdaq indeks ostao je, pak, nepromijenjen na 3.919 bodova.

Pad Dow Jonesa i S&P-a, nakon dva dana rasta, posljedica je strahovanja ulagača da će američka središnja banka poticajne monetarne mjere smanjiti već ove godine, a ne u ožujku iduće, kako se donedavno mislilo.

Na tržištu obveznica vlada uvjerenje da će Fed to učiniti u prosincu, pa prinosi na ključne 10-godišnje državne obveznice polagano rastu.

„Posljednjih dana tržište uglavnom ovisi o nagađanjima kada će središnja banka smanjiti poticaje. A rast prinosa pokazuje da je na tržištu obveznica prevladalo mišljenje da bi Fed to mogao učiniti prije nego što se očekivalo“, kaže Quincy Krosby, analitičarka u fondu Prudential Financial.

Dodaje da izjave čelnika američke središnje banke posljednjih dana pokazuju da je rasprava o tome počela.

Jučer su dva dužnosnika Feda kazala da bi se trebala nastaviti voditi poticajna monetarna politika, no ni jedan od njih nema pravo glasa u odboru središnje banke.

S druge strane, predsjednik podružnice Feda u Dallasu Richard Fisher kazao je da program kupnje državnih i hipotekarnih obveznica u iznosu od 85 milijardi dolara ne može trajati vječno.

Upravo su ti programi, kojima se tiska svježi, jeftin novac najzaslužniji za rast S&P 500 indeksa u ovoj godini za otprilike 24 posto, pa se ulagači plaše da bi smanjenjem tih programa tržište izgubilo veliku podršku.

Situacija bi mogla biti nešto jasnija u četvrtak, nakon saslušanja Janet Yellen u Kongresu. Yellen, koju je Bijela kuća predložila za nasljednicu Bena Bernankea na čelu središnje banke, pokazala se dosad kao velika zagovornica poticajnih mjera.

Na oprez ulagača ukazuje mršav obujam trgovanja. Na Wall Streetu, NYSE MKT-u i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo oko 5,8 milijardi dionica, dok prosječan dnevni obujam u ovoj godini iznosi 6,4 milijardi.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE oslabio je 0,02 posto, na 6.726 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,34 posto, na 9.076 bodova, a pariški CAC 0,61 posto, na 4.263 boda.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

nasdaq, s&p 500, dow jones, janet yellen, wall street, fed