A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/princ-charles-110.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

65. rođendan: U dobi za mirovinu, princ Charles tek se priprema za tron | Politika+
Svijet

MONARHIJA: 65. rođendan: U dobi za mirovinu, princ Charles tek se priprema za tron

Rekorder po broju godina provedenih u čekaonici za prijestolje.

Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP


Porast službenih dužnosti što ih preuzima od kraljice poklopio se s rastom Charlesove popularnosti koja je bila na niskim granama nakon razvoda od princeze Diane i otkrića njegove izvanbračne veze.

Princ Charles, koji u četvrtak slavi 65. rođendan, što je u njegovoj domovini starosna dob za umirovljenje, tek se priprema za britansko prijestolje preuzimajući sve više službenih dužnosti svoje majke, kraljice Elizabete II.

Izravni prijestolonasljednik upravo je u Indiji, a na putu će proslaviti i svoj 65. rođendan u četvrtak prije nego što će prvi put zamijeniti svoju majku na summitu Commonwealtha koji u petak počinje na Šri Lanki.


Rekorder po broju godina provedenih u čekaonici za prijestolje, Charles je u svibnju pomogao majci u redovitom obraćanju parlamentu. Porast službenih dužnosti što ih preuzima od kraljice poklopio se s rastom Charlesove popularnosti koja je bila na niskim granama nakon razvoda od princeze Diane i otkrića njegove izvanbračne veze s Camillom te nakon tragične pogibije Diane, "narodne princeze".

Šesnaest godina poslije, prijestolonasljednik koji je odnedavna djed, može biti zadovoljan jer su Britanci konačno prihvatili njegovu drugu suprugu.

"Put do osvajanja javnosti bio je dug. On je sada bolje i to se vidi. Otkako se oženio Camillom, sretniji je", ističe Penny Junor, jedna od Charlesovih biografa.

Narod je cijenio prinčev upečatljiv govor održan u prigodi kraljičine dijamantne obljetnice u lipnju 2012. kada joj se obratio riječima "Vaše Veličanstvo, mama".

Charles je zaljubljenik u prirodu, neumorni borac za zaštitu okoliša i zagovornik alternativne medicine, no mediji nerijetko propituju koliko je stvarna njegova želja da jednoga dana bude kralj.

Časopis Time u listopadu je objavio članak pod naslovom "Zaboravljeni princ" u kojem piše kako Charles želi "obaviti sada najviše što je moguće prije nego se za njim zatvore vrata zatvora".

Buckinghamska palača oštro je opovrgnula pisanje tog lista te je i autorica članka morala objasniti kako nije osporavala Charlesovu spremnost za kraljevanje, već je ocijenila da je on svjestan kako na prijestolju neće imati vremena za svoje najdraže aktivnosti.

Prijestolonasljednik je na čelu niza udruga, od umjetničkih do organizacija za djecu s poteškoćama. On je i predsjednik tvrtke koja upravlja vojvodstvom od Walesa.

Za razliku od svoje majke koja strogo pazi da u političkim pitanjima zadrži neutralnost, Charles ne strahuje obznaniti svoja uvjerenja i ne suspreže se kada treba kritizirati modernu arhitekturu, upozoriti na GMO ili klimatske promjene.

Protivnici mu predbacuju miješanje u politiku pa je dnevnik The Guardian (ljevica) uzaludno pokušavao od pravosuđa dobiti dopuštenje za objavu Charlesovih pisama vladi u 2004. i 2005. U ljeti 2013. otkriveno je pak da je od 2010. princ Charles povećao broj privatnih sastanaka s članovima vlade.

Od četvrtka britanski prijestolonasljednik ostvaruje pravo na mirovinu za godine provedene u Kraljevskoj mornarici, a tu će svotu, najavio je, uplaćivati organizaciji za pomoć starijim osobama.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

princ charles