A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/M-N/nadan-vidosevic-predsjednik-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Ovako je govorio Nadan Vidošević: Kriminal treba progoniti ognjem i mačem! | Politika+
Hrvatska

IZJAVE: Ovako je govorio Nadan Vidošević: Kriminal treba progoniti ognjem i mačem!

Kao kandidat za predsjednika izgovorio je mnogo toga što se sada može okrenuti kontra njega.

Piše: Vanja Deželić

Privremeno udaljeni predsjednik Hrvatske gospodarske komore, Nadan Vidošević, dugi je niz godina javna osoba i kroz politiku se pokušavao dodatno nametnuti u sve sfere društva, zbog čega je davao izjave kojih se u današnjem kontekstu vrlo zanimljivo prisjetiti.

Uvijek slatkorječiv, nastupom je podsjećao na premijera Ivu Sanadera, od svih optužbi se branio uz osmijeh i navođenje argumenata koje je smatrao smislenima. Iako je već zbog situacije u kojoj je ostavio Hajduk bilo jasno da bi sve trebalo provjeriti, Državno odvjetništvo nije reagiralo. Kao ni mnogo puta dosad. Zato se Vidoševiću nije skidao osmijeh s lica, koji je iz navike zadržao i prilikom privođenja.

Hrvati su lijen, neobrazovan narod koji nema radne navike, navikao je živjeti na tuđem novcu. Ne može se živjeti od tuđeg novca

Od svih izjava antologijska je ipak ona o Hrvatima neradnicima.

- Hrvati su lijen, neobrazovan narod koji nema radne navike, navikao je živjeti na tuđem novcu. Ne može se živjeti od tuđeg novca.

U predsjedničkoj je kampanji pojasnio svima i da se treba odreći novca, ako ga nemamo, a ne da se okrenemo kriminalu i korupciji.

- Ako nemaš novaca, odrekneš ih se! U krizi postoje drugi prioriteti. Očekivao sam da elita, premijeri, predsjednici, guverneri znaju što je nacionalni prioritet, i da će mobilizirati sve ostale. Tako je i s obiteljskom ekonomijom. Dijete nešto poželi, a otac i majka moraju znati kako će se s time nositi, pa odluče: tijekom ljetnih praznika ići ćeš na jednomjesečni tečaj engleskog, jer će ti koristiti, ali zato nećeš imati skupu odjeću i obuću i novi mobitel Ta se logika u državi probija vrlo sporo, tim više zbog parlamentarne demokracije. Budimo realni: široke koalicije moraju zadovoljiti svoje članove, skupe su i u takvim razmjerima političkoj eliti nije jednostavno sastaviti hijerarhiju ciljeva bitnih za narod i državu te ih provesti u djelo.

A govorio je i o pljački, kriminalu i korupciji nešto konkretnije.

- Kriminal treba progoniti kontinuirano i to ne samo kroz tvrtke, već financijske institucije i mirovinske fondove, jer samo tako se mogu otkriti pravi razmjeri privatizacijske pljačke. Mi zakone imamo, ali ih ne provodimo. Postoji tok novca, postoje porezi i imovina, te je putem toga moguće otkriti kriminal. Stoga, da bi se doista uhvatili kriminalci, moramo razgovarati s aspekta struke, a ne politike. Najvažniji preduvjet rješavanja kriminala privatizacije je funkcioniranje institucija i od toga treba početi. Kriminal treba progoniti ognjem i mačem!

Kriminal treba progoniti kontinuirano i to ne samo kroz tvrtke, već financijske institucije i mirovinske fondove, jer samo tako se mogu otkriti pravi razmjeri privatizacijske pljačke

Dotaknuo se i sebe samoga.

- Svakoga mogu pogledati u oči, a sve što imam stekao sam svojim radom. Slobodan čovjek je samo onaj koji je materijalno neovisan. Dat ću sve od sebe da ta poruka dopre do svakog građanina.

Naravno, "znao" je i kako izbaviti Hrvatsku iz ralja krize.

- Budem li izabran za predsjednika, stvorit ću Hrvatsku u kojoj će vladati kult rada, društvo u kojem svi imamo jednake mogućnosti, a najslabiji moraju biti zaštićeni. Vrlo je važno da se prestane govoriti da se radnicima daje plaća: radnik zarađuje svoju plaću i treba ga pošteno platiti. Diplomacija mora donijeti hrvatski proizvod na sva tržišta diljem svijeta. Uostalom, tamo gdje sam s Hrvatskom gospodarskom komorom otvarao tržišta, stvorili su se uvjeti da u Hrvatskoj od tih poslova svoje radno mjesto dobije više od sto tisuća ljudi.

Nije prvi ni posljednji koji je ovako govorio, a nije ni prvi ni posljednji protiv kojeg se provela istraga zbog raznih afera u kojima su nestali milijuni i milijuni kuna. Problem je što DORH reagira tek kad osoba nije politički zaštićena, umjesto da se reagiralo na silne optužbe koje su dolazile na njegov račun, kao i "račune" mnogih drugih moćnika u Hrvatskoj.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

izjave, kriminal, korupcija, hgk, nadan vidošević