Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: EFEKT YELLEN: Nakon rekorda na Wall Streetu i azijske burze snažno porasle

''Tržišta su procvjetala zahvaljujući 'Yellen efektu', jer su splasnule bojazni da bi sa smanjenjem likvidnosti presušio priljev kapitala na tržišta.''

FOTO: Janet Yellen
Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros snažno porasle, zahvaljujući jučerašnjim rekordnim dosezima indeksa na Wall Streetu i signala da će američka središnja banka zadržati poticajne monetarne mjere dok gospodarstvo dodatno ne ojača.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu oko 2 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Australiji, Hong Kongu, Šangaju i Južnoj Koreji porasle između 0,2 i 2 posto.


MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati na dobitku 1,1 posto, nastavljajući snažan uspon drugi dan zaredom.

„Tržišta su procvjetala zahvaljujući 'Yellen efektu', jer su splasnule bojazni da bi sa smanjenjem likvidnosti presušio priljev kapitala na tržišta“

Jučer su na Wall Streetu Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli nove rekordne razine jer su izjave Janet Yellen, koju Bijela kuća predlaže za predsjednicu Feda, navele ulagače na zaključak da će Fed i dalje voditi labavu monetarnu politiku.

Tijekom saslušanja u bankarskom odboru Senata, Yellen je čvrsto branila dosadašnju labavu monetarnu politiku usmjerenu na jačanje gospodarstva, ocijenivši da je povećanje zaposlenosti imperativ.

Kazala je, doduše, da je jasno da kupnja obveznica u iznosu od 85 milijardi dolara mjesečno ne može trajati vječno, ali je odbacila tvrdnje da je takva politika napuhala cijene.

„Yellen očito vjeruje da koristi od kvantitativne monetarne politike nadmašuju troškove, a to je ono što je tržište željelo čuti“, kaže Kim Hak-gyun, analitičar u tvrtki KDB Daewoo Securities.

Iz toga su ulagači zaključili da će Fed, pod njezinom vodstvom, nastaviti tiskati svježi, jeftin novac, što već godinama potiče rast cijena dionica.

„Tržišta su procvjetala zahvaljujući 'Yellen efektu', jer su splasnule bojazni da bi sa smanjenjem likvidnosti presušio priljev kapitala na tržišta“, kaže Kim Hak-gyun.

Premda se, po svemu sudeći, odgađa smanjenje poticajnih monetarnih mjera u SAD-u, dolar nije pod pritiskom na valutnim tržištima.

Jutros se njegov tečaj stabilizirao iznad razine od 100 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 99,70 jena.

Japanska je valuta pod pritiskom od jučer, nakon što je tamošnji ministar financija Taro Aso kazao da je važno zadržati mogućnost intervencije na tržištu valuta kao opciju u slučaju pretjeranih oscilacija tečajeva.

Premda se ne očekuje hitna intervencija na tržištu, to je ipak, izazvalo slabljenje jena.

Cijena eura prema japanskoj valuti dosegnula je jutros 134,60 jena, dok je jučer u ovo doba iznosila 134,20 jena.

U odnosu na američku valutu, tečaj eura skliznuo je, pak, s jučerašnjih 1,3470 na 1,3450 dolara.

Klizanje europske prema američkoj valuti posljedica je slabijih nego što se očekivalo podataka o bruto domaćem proizvodu najvećih europskih gospodarstava.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

EURO, DOLAR, FOREX, FED, JANET YELLEN, NIKKEI, MSCI, AZIJSKE BURZE, TEČAJ EURA