Mojbiz

PRORAČUN: Željko Lovrinčević: Vlada je izgubila vjerodostojnost, izgledno je i da bankrotiramo!

''Namjerno izbjegavaju prikazati koliki su stvarni rashodi.''

Piše: Vanja Deželić

Vlada Republike Hrvatske je dnas usvojila proračun za 2014. godinu u kojemu se planira 113 milijardi kuna prihoda i 130,5 milijardi kuna rashoda, dok je planirani deficit proračuna oko 17,5 milijardi kuna, što ekonomski analitičar i veliki stručnjak Željko Lovrinčević u potpunosti odbacuje.

>> Prijedlog rebalansa i proračuna za 2014. godinu - kojim resorima više, kojima manje

- Proračun je realan. Sam deficit će biti oko 17,5 milijardi, a potrebe za ukupnim financiranjem, koji pokrivaju tekući deficit, iznosit će oko 43 milijarde. To je najveći iznos u povijesti zato jer se deficit akumulirao u posljednje vrijeme intenzivno - kaže Željko Lovrinčević.

Uvijek isti sindromi, precijenjene su kategorije prihoda, a što se rashoda tiče, nisu svi bili prikazani, ponekad i namjerno. Vidi se to na primjerama plaća i mirovina, koje ne bi bile prikazane

Prijedlogom rebalansa za ovu godinu prihodi državnog proračuna se smanjuju za 2,9 milijardi kuna, na 110,2 milijarde kuna, a rashodi rastu za 3,2 milijarde kuna, na 126,8 milijardi kuna, dok prijedlog proračuna za iduću godinu planira prihode u iznosu od 113,1 milijardu kuna te rashode od 130,5 milijardi kuna.

Podaci iz ta dva dokumenta pokazuju da Ministarstvo financija u ovoj godini može računati sa smanjenjem proračunske stavke za nešto više od milijardu kuna, na ukupno 33,3 milijarde kuna.

 

No, rast izdataka povezanih s hrvatskim članstvom u EU i rast izdataka za kamate na javni dug, stavku resora financija u idućoj godini povećavaju za desetak milijardi kuna, na 44,3 milijarde kuna.

- Izgubili su vjerodostojnost - komentira Lovrinčevića ovakvu situaciju.

Istaknuo je da se to dogodilo zbog kontinuiranog rebalansa proračuna, zbog "friziranja" statistika i podataka koji su iznimno bitni za prikaz stvarnog financijskog stanja.

Ako ne naprave potrebne reforme i ne dobiju željeni novac kod prodaje državne imovine, bankrot je izgledan

- Uvijek isti sindromi, precijenjene su kategorije prihoda, a što se rashoda tiče, nisu svi bili prikazani, ponekad i namjerno. Vidi se to na primjerama plaća i mirovina, koje ne bi bile prikazane za cijelu godine jer ionako očekuju rebalans pa time sve pravdaju i nemaju potrebe razmišljati godinu dana unaprijed već svega par mjeseci, što je iznimno štetno - kaže Lovrinčević.

Najgore mu je, tvrdi, što vladajući znaju sve što trebaju znati, ali svejedno kontriraju svima u struci.

- Nije ovo sve zato jer ne znaju, već zato jer politika radi nasilje nad strukom i to je ono najgore u cijeloj priči. To je destruktivno i bankrot nije nešto nerealno. Ukoliko ne naprave potrebne reforme i ne dobiju željeni novac kod prodaje državne imovine, bankrot je izgledan - zaključuje Lovrinčević.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

deficit, proračun, željko lovrinčević