A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/M-N/nadan-vidosevic-096.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

OSOBA TJEDNA Nadan Vidošević: Hoće li se na kraju doista dokazati da je 'Lep kao greh'? | Politika+
Komentari

VJETROKAZ: OSOBA TJEDNA Nadan Vidošević: Hoće li se na kraju doista dokazati da je 'Lep kao greh'?

Čak i ako nije kriv, javnost mu neće oprostiti kako je tijekom javne funkcije zgrtao milijune.

Piše: Ivan Klarić


Kako god završila ovaj slučaj, činjenica je da Nadan Vidošević više nikada neće imati moć i status u društvu koji je imao dugi niz godina. Bez obzira na sve umjetnine, prepoarirane životinje, bunkere, kuće, apartmane, zemljišta i svega ostalog što je u tišini zadnjih godina stvarao. Legalno ili ne, pokazat će vrijeme.

Hrvati su lijen, neobrazovan narod koji nema radne navike, navikao je živjeti na tuđem novcu. Ne može se živjeti od tuđeg novca, rekao je prije četiri godine predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević.

 

Tada su se njegovoj izjavi divili mnogi. "Vidoševića treba poslušati, pametan je i sposoban", govorili su. Jednostavno, smatrali su ga uspješnim poslovnim čovjekom, čije je znanje neupitno i više nego dobrodošlo u rješavanju problema koji su se poput omče oko vrata gomilali u Hrvatskoj.

 

Kriminal treba progoniti ognjem i mačem, poručivao je u međuvremenu Vidošević zavaljen u više nego udobnu fotelju šefa HGK-a. Ni slutio nije da će nekoliko godina kasnije upravo on biti progonjen za stvari o kojima je tada govorio. Ne, to mu u trenucima najveće moći i neupitno visoke društvene pozicije nije ni padalo napamet.

 

Tada se bavio, a to ćemo otkriti tek ovih dana, mahnitim skupljanjem skupocjenih umjetnina i rijetkim primjercima prepariranih životinja. Tada se Vidošević sviđao svima i svugdje je bio više nego rado viđen gost. Proglašavali su ga hrvatskim Georgeom Clooneyem, analizirao se njegov istančan ukus za modu, raspravljalo se o odijelima koje nosi, pričalo se o tome kako mu stoji bradica. Tada su ga voljele i žene, diljem bivše Jugoslavije.Otuda i naziv - lep ko greh, kako su mu nekad tepale atraktivne Beograđanke.

 

Upravo će ga ta rečenica pratiti tijekom svih godina vladanja gospodarskom komorom, ali i u trenucima bolnog pada. Osupnuti njegovim muževnim izgledom, neupitnim ukusom za modu, životom na visokoj nozi, nitko nije postavljao pitanje - a što ta HGK radi? Dok je Vidošević oko sebe okupljao lijepe i stručne suradnice, dok je kupovao skupe umjetnine, dok se bavio pokušajima ulaska i u politiku, mnogi poduzetnici koji su redovno plaćali nametnutu članarinu HGK-u su propadali.

 

No, glas onih kojima je HGK trebao pomagati, a to baš i nije bilo tako u stvarnosti, nije dolazio do izražaja. Naprosto, Vidošević je svima imponirao, svi su željeli biti viđeni u njegovom društvu i kritike na njegov račun nisu bile dobrodošle. Od toga nisu bili imuni ni predstavnici sedme sile s kojima je Vidošević, iako rijetko prisutan u medijima, gajio poseban odnos.

 

U takvom sustavu Vidošević je mogao raditi što i kako ga je volja. A, ako je suditi po navodima USKOK-a, tako je i bilo. Stvorio je sustav u kojem je novac svih poduzetnika koristio za svoju i korist svojih bliskih suradnika. Umjesto da je tim poduzetnicima pomagao, on ih je maltene potkradao. Barem tako tvrde u USKOK-u.

 

Kako god završio ovaj slučaj, činjenica je da Nadan Vidošević više nikada neće imati moć i status u društvu koji je imao dugi niz godina. Bez obzira na sve umjetnine, preparirane životinje, bunkere, kuće, apartmane, zemljišta i sve ostalo što je u tišini zadnjih godina stvarao. Legalno ili ne, pokazat će vrijeme.

.....

 

.....

 


Slavko Linić - Prihodi državnog proračuna za 2014. planirani su na razini od 113,1 milijardu kuna, a rashodi u iznosu od 130,5 milijardi kuna, pa planirani deficit državnog proračuna za 2014. iznosi gotovo 17,5 milijardi kuna. Brojke su odmah naišle na kritike oporbe, sindikata, poslodavaca i analitičara. Jednostavno, u svemu što je Linić predstavio nema ni naznaka ozbiljnih rezova toliko potrebnih da država napokon prodiše. Čeka nas još jedna više nego teška godina.

Niko Kovač - Nakon što je omraženi Igor Štimac otišao s mjesta izbornika, vladari Hrvatskog nogometnog saveza dali su priliku tadašnjem izborniku mlade reprezentacije Niko Kovaču. I njegovom bratu Robertu, također. U samo nekoliko dana, do tada negativna atmosfera oko reprezentacije, prerasla je u pozitivnu. Hrvatsko srce i njemačka disciplina udahnuli su neke nove vjetrove u ozbiljno uzdrmanu reprezentaciju. Još kada bi protiv Islanda uspjeli osigurati plasman na SP u Brazilu sljedeće godine, njegovoj, ali i sreći sviju nas ne bi bilo kraja. Iako ses hladnog Islanda vraćamo s 'nulom', optimizam je prisutan. Nadajmo se da ćemo to pretvoriti u veliku pobjedu nakon maksimirskih 90 minuta.


***

Hrvatska gospodarska komora - O dugogodišnjem čelnom čovjeku HGK-a napisano je sve u tekstu iznad. Činjenica da se komora, zamišljena kao velika pomoć uzdrmanim hrvatskim poduzetnicima, spominje u kontekstu ilegalnih radnji ozbiljan je udara na sve što je HGK zadnjih godina napravio više nego dobro. Tako to biva, sve dobro u usporedbi s lošim i negativnim nema šanse. Svi projekti, predavanja, savjeti i sve ostalo što su svih godina radili vrijedni zaposlenici Komora, sada je u drugom planu. Posve nezasluženo, ali za to su djelatnici Komore najmanje krivi.

 

 

 

 


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ivan klarić, gospodarstvo, kriza, hgk, niko kovač, slavko linić, nadan vidošević, osoba tjedna