Burze

OPTIMIZAM: Na Wall Streetu cijene dionica porasle šesti tjedan zaredom

Novi rekordni dosezi Dow Jones i S&P 500 indeksa zahvaljuju se naznakama da Fed neće već ove godine smanjiti poticajne mjere.

Piše: PolitikaPlus

Na Wall Streetu su cijene dionica porasle šest tjedana zaredom, pri čemu su Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli najviše razine u povijesti, što se zahvaljuje najavama da će američka središnja banka i dalje voditi poticajnu monetarnu politiku.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones porastao 1,3 posto, na 15.961 bod, dok je S&P 500 ojačao 1,6 posto, na 1.798 bodova, a Nasdaq indeks 1,7 posto, na 3.985 bodova

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones porastao 1,3 posto, na 15.961 bod, dok je S&P 500 ojačao 1,6 posto, na 1.798 bodova, a Nasdaq indeks 1,7 posto, na 3.985 bodova.

Novi rekordni dosezi Dow Jones i S&P 500 indeksa zahvaljuju se naznakama da Fed neće već ove godine smanjiti poticajne mjere.

Janet Yellen, koju Bijela kuća predlaže za predsjednicu Feda, čvrsto je u četvrtak, tijekom saslušanja u bankarskom odboru Senata, branila dosadašnju labavu monetarnu politiku usmjerenu na jačanje gospodarstva, ocijenivši da je smanjenje nezaposlenosti imperativ.

Kazala je, doduše, da je jasno da kupnja obveznica u iznosu od 85 milijardi dolara mjesečno ne može trajati vječno, ali je odbacila tvrdnje da je takva politika napuhala cijene.

Iz toga su ulagači zaključili da će Fed, pod njezinom vodstvom, nastaviti tiskati svježi, jeftin novac, što već godinama potiče rast cijena dionica.

„Mislim da je Yellen uvjerila investitore da ove godine neće biti smanjenja poticajnih monetarnih mjera“, kaže Joseph Tanious, strateg u JPMorgan Fundsu.

Od početka godine S&P 500 indeks porastao je oko 26, a Dow Jones 21 posto, ponajviše zahvaljujući poticajnim mjerama Feda, pa su se ulagači plašili da bi smanjenjem tih poticaja već u ovoj godini tržište izgubilo podršku.

Sada je izglednije da će poticajni programi biti smanjeni tek krajem prvog tromjesečja iduće godine, a možda i kasnije dok gospodarstvo dodatno ne očvrsne i dok u Washingtonu ne bude postignut trajni dogovor o proračunu i povećanju zaduživanja države.

„Mislim da svi očekuju nastavak rasta cijena dionica do kraja godine. Mali ulagači uključuju se na tržište, što mu pruža dodatnu podršku, a pred kraj godine portfelj menadžeri uobičajeno uljepšavaju svoje portfelje. Jedino što bi moglo narušiti ovaj trend rasta je neki iznenadni gospodarski poremećaj“, kaže Brad McMillan, direktor u tvrtki Commonwealth Financial.

I na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna porasle. Frankfurtski DAX ojačao je 1 posto, na 9.168 bodova, a pariški CAC indeks 0,7 posto, na 4.292 boda. Londonski FTSE oslabio je, međutim, 0,2 posto, na 6.693 boda.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna skočio 7,7 posto, što je njegov najveći tjedni rast u četiri godine. Pritom je dosegnuo 15.165 bodova, najvišu razinu u šest mjeseci.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dionice, wall street, burza