A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/policija_meksiko.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Meksikanci kao superheroji - sami se bore protiv narkokartela | Politika+
Svijet

DOSTA IM JE: Meksikanci kao superheroji - sami se bore protiv narkokartela

Lokalna vlast države Michoacan u kojoj već mjesecima vladaju nasilje i sukobi između zločinačkih banda i grupa koje se bore protiv organiziranog kriminala.

Piše: PolitikaPlus

Gotovo 400 naoružanih građana, organiziranih u grupe koje se bore protiv organiziranog kriminala, zauzelo je u subotu gradsku vijećnicu u Tancitaru, u meksičkoj državi Michoacan na zapadu zemlje nakon sukoba u kojemu su ubijene tri osobe, izvijestili su službeni izvori.

Lokalna vlast države Michoacan u kojoj već mjesecima vladaju nasilje i sukobi između zločinačkih banda i grupa koje se bore protiv organiziranog kriminala izvijestila je da su grupe građana preuzele kontrolu nad gradskom vjećnicom u gradiću Tancitaru, prisilivši mjesnu policiju da je napusti. Njihova akcija uslijedila je nedugo nakon sukoba s jednom od zločinačkih banda, pri čemu je ubijeno troje pripadnika bande, a dvoje ih je ozlijeđeno.

Glavni krivci za nasilje u toj zapadnoj meksičkoj državi obično su narko karteli. Početkom godine građani su se sami organizirali u grupe koje se bore protiv organiziranog kriminala, razljućeni nasiljem, sukobima te indolencijom i, kako su istaknuli, nesposobnošću mjesnih vlasti i policije.

Michoacan je prva meksička država čije su vlasti prihvatile da se u njoj rasporede vojne snage, nakon što je bivši predsjednik Felipe Calderon 2006. odlučio razmjestiti vojsku po zemlji, u nastojanju da iskorijeni narko kartele. Taj je pokušaj, kako je rekao njegov nasljednik Enrique Pena Nieto, neslavno završio - brojkom od 77.000 mrtvih.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

narkokartel, meksiko, kriminal