Kultura

INTERLIBER: Milan Ivkošić predstavio knjigu 'Podanici s Griča i Pantovčaka'

O knjizi su govorili redatelj Antun Vrdoljak, književnik Josip Pavičić, te urednici knjige Dražen Klarić i Zvonimir Despot.

Piše: PolitikaPlus

Knjiga kolumna novinara Milana Ivkošića "Podanici s Griča i Pantovčaka" predstavljena je danas na Interliberu na Zagrebačkom velesajmu.

O knjizi su govorili redatelj Antun Vrdoljak, književnik Josip Pavičić, te urednici knjige Dražen Klarić i Zvonimir Despot.

"Ivkošić je majstor riječi, a riječ je ono po čemu se razlikujemo od svih živih bića na zemlji", rekao je Vrdoljak, dodavši kako je Ivkošić i hrabar i odgovoran. Po Vrdoljakovim riječima, on je jedinstven u hrvatskom novinarstvu te ima sjajnu rečenicu koja izlazi iz misli i spoznaje.

Smatra kako je Ivkošić izabran među onima koji se služe jezikom jer njegove rečenice dolaze i iz ljubavi. "Samo ono što stvaramo iz ljubavi ostaje i poslije nas", rekao je Vrdoljak.

Po Pavičićevim riječima, knjiga pripada gornjem domu hrvatske literature. Prepoznatljivost autorskoga stila očituje se u Ivkošićevoj istinoljubivosti, svojevrsnom inatu i svojeglavosti, a i otvorenosti nježnosti, napomenuo je Pavičić, dodavši kako su u knjizi kolumne kojima "žigoše podanički mentalitet hrvatske politike".

Smatra kako je rizik rodno mjesto dobroga pisanja te ocjenjuje kako je upravo Ivkošićeva knjiga nastala iz tog rizika. Ocijenio je i kako se na primjeru Ivkošićevih kolumna može vidjeti da je dobro pisanje uvijek iznad svjetonazora.

Milan Ivkošić je svoje pisanje metaforički usporedio s glasovitim usklikom dječakom iz bajke "Carevo novo ruho" - Car je gol!

Knjigu je objavio zagrebački Verčernji list.

Milan Ivkošić rođen je u Zmijavcima 1947. Kolumnist je Večernjega lista. Autor je nekoliko knjiga, među kojima i knjige "Rodoljubna zanovijetanja".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

interliber, milan ivkošić, knjiga