ALEKSANDRA KOLARIĆ

KOMENTAR: Aleksandra Kolarić: Ponašanje Stožera bilo je sramotno!

Stožeraši griješe ako misle da su se obračunavali i iskazivali nepoštovanje spram Zorana Milanovića. Ne, iskazali su nepoštovanje spram hrvatske države koju je on tamo predstavljao.

FOTO: Ante Gugo
Piše: Aleksandra Kolarić

Postoji samo jedan dan u godini kada u Hrvatskoj nije prihvatljivo suprostavljanje bilo kojem premijeru, bilo kojoj vladi i bilo kojoj političkoj opciji. Samo jedan dan, kada treba zaboraviti ćirilicu, zdravstveni odgoj, Lex Perković, referendum o braku, Vasin prepisani diplomski, proračunski deficit, dužnosničke Audije, HDZ-ovu krađu, nabavu stotine mobitela za javnu upravu i duboko razočaranje ovom vlašću.

 

Možete svih ostalih 364 dana kritizirati politiku crvenih, možete optuživati Vladu da nas ne zna izvući iz recesije, da nema snage za ozbiljne reforme, da je propustila učiniti sve što je mogla za zaštitu prava LGBT zajednice, da ne štite tradicionalnu obitelj i hrvatske običaje ili nešto treće ili nešto četvrto. Možete pisati, polemizirati, organizirati prosvjedne marševe, demonstracije, različite protestne aktivnosti, gostovati u medijima. I na svaki demokratski prihvatljiv način boriti se za svoje ideje i stavove.

 

Sve se to može nesmetano raditi 364 dana na svakom mjestu u ovoj državi. Ali 18. studenog na obilježavanju Dana sjećanja na žrtve Vukovara, to nije dopušteno. To ne možete raditi.

 

Počast vukovarskoj patnji i žrtvama nije došao odati neki Zoran Milanović, s kojim se mnogi od nas politički ne slažemo. Počast žrtvama došao je iskazati hrvatski premijer, legalno izabran predsjednik hrvatske vlade. Stožeraši griješe ako misle da su se obračunavali i iskazivali nepoštovanje spram Zorana Milanovića.

Taj dan ne smijete slati političke poruke bilo koje vrste, bilo one stožerski uspaljene od uspjeha vlastite diverzije, bilo one hdzovski prikriveno uživajuće u situaciji u kojoj se našla SDP-ova politička elita. Ako ste domoljub, taj dan posvetit ćete sjećanju i odavanju počasti poginulima i nestalima u toj prevelikoj tragediji koja je pred 22 godine satrala grad na Dunavu. Bit ćete ponizni pred neizrecivom i neopisivom patnjom tih ljudi i nećete vam padati na pamet političko dokazivanje. 

 

Ono što nikako nećete činiti 18. studenog je drugima zabranjivati ili onemogućavati da iskažu počast i pijetet onima kojih više nema. Bez obzira tko su ti drugi koji se žele pridružiti koloni sjećanja, a naročito ako se 364 druga dana oštro suprostavljate postupcima i odlukama upravo tih drugih. Taj dan nikako nećete koristiti da pokažete svoju nadmoć nad vladom, svoju sposobnost da kontrolirate situaciju na terenu koristeći privatne paramilicije.

 

Jer ovdje su jedino bitne žrtve i njihova patnja, a ne vaše prepucavanje s premijerom Milanovićem i njegove krive političke procjene i taktički loši potezi oko uvođenja ćirilice. Ništa od toga ne može vam poslužiti kao opravdanje ili isprika.

 

Rekoh nećete zlupotrebljavati 18. studenog za vlastite političke ciljeve. Ako vam je danas, bez obzira na častan ratnički staž, jedino stalo da dokažete da ste vi taj samoprozvani šerif koji „kontrolira“ situaciju na terenu, onda ćete učiniti ono što su Tomislav Josić i njegovi stožeraši izveli jučer u Vukovaru.

 

Poznato je da po mišljenje ne idem na Iblerov trg, da sam nezavisna i vrlo kritična spram Zorana Milanovića, njegovih postupaka, a naročito njegovog stila vladanja. Smatram da bi stranku i Vladu trebalo voditi bitno drugačije. Međutim niti jedan politički čin niti odluka tog istog Zorana Milanovića nisu i ne mogu biti opravdanje ili izlika za jučerašnje sramotno ponašanje Stožeraša spram predstavnika hrvatske vlasti.

Da je Milanović htio proći, mogao je, baš kao Mladi Jastreb: Da vidimo tko će mene zaustaviti! >>


Počast vukovarskoj patnji i žrtvama nije došao odati neki Zoran Milanović, s kojim se mnogi od nas politički ne slažemo. Počast žrtvama došao je iskazati hrvatski premijer, legalno izabran predsjednik hrvatske vlade. Stožeraši griješe ako misle da su se obračunavali i iskazivali nepoštovanje spram Zorana Milanovića.

 

Ne, iskazali su nepoštovanje spram hrvatske države koju je on tamo predstavljao. Iskazali su nepoštovanje spram Hrvatske, u trenutku dok se obilježavala počast žrtvama koje su svojim životima takvu neovisnu Hrvatsku i omogućile.