Hrvatska

PROPOVIJED: Biskup Vlado Košić poručio: Važno je da se u istini svi ujedine

Biskup Košić je u propovijedi ocijenio da se hrvatski narod 22 godine nakon vukovarske tragedije i 18 godina nakon oslobađanja nalazi u pustinji i to teškoj pustinji duha, i volje i nevolje.

Piše: PolitikaPlus
Biskup Košić je u propovijedi ocijenio da se hrvatski narod 22 godine nakon vukovarske tragedije i 18 godina nakon oslobađanja nalazi u pustinji i to teškoj pustinji duha, i volje i nevolje.

Biskup sisački i predsjednik Komisije HBK "Iustitia et Pax" Vlado Košić pozvao je danas na misi zadušnici u Borovu naselju na praštanje i život građen na temeljima istine, zajedništva i ljubavi te je istaknuo kako je vrlo važno da se u istini svi ujedine, i oni koji su trpjeli zlo i oni koji gu činili.

Predvodeći misu u Župnoj ckrvi Gospe Fatimske u povodu obljetnice stradanja vukovarske gradske četvrto Borovo naselje, biskup Košić je u propovijedi ocijenio da se hrvatski narod 22 godine nakon vukovarske tragedije i 18 godina nakon oslobađanja nalazi u "pustinji i to teškoj pustinji duha, i volje i nevolje".

"Mnogi tu pustinju svim sredstvima šire i nastoje rasprostaniti što više bacajući u duše ljudi još više nemira, tjeskobe i strepnje. Ali mi još nismo izašli iz nje. Naša zemlja obećanja i spokoja, u kojoj teče med i mlijeko, nikako da nam se ukaže, nikako da u nju stignemo", rekao je mons. Košić.

Podsjetivši kako je izabrani židovski narod iz Egipta kroz pustinju morao hodati punih 40 godina, zapitao je koliko još Hrvatima treba da već jednom raskinu s ropstvom prošlosti i počnu život građen na temeljima istine, zajedništva i ljubavi.

Ujedno je pozvao na oprost poručivši kako nam je opraštati zapovijedio naš Gospodin i to moramo bez obzira kako veliku uvredu nam drugi nanijeli. "Ali nitko, a najmanje naš Gospodin nije tražio da kao nojevi zabijemo glavu u pijesak i da ne vidimo istinu", istaknuo je mons. Košić.

"Ta on je rekao: Istina će vas osloboditi. Pa bila ne znam kako teška i tvrda ona je temelj svake obnove. Nju moramo moći vidjeti. I Hrvati i Srbi u Vukovaru i Nijemci i Mađari i članovi EU i UN-a, svi. Bez istine neće biti ni sreće, ni napretka, ni istinskog oprosta, ni trajnog pomirenja", kazao je biskup Košić istaknuvši vrlo važnim da se u istini svi ujedine, "i oni koji su trpjeli zlo i oni koji gu činili".

Misu zadušnicu u Župnoj crkvi Gospe Fatimske u Borovu naselju biskup Vlado Košić je predvodio u povodu obilježavanja 22. obljetnice stradanja te vukovarske gradske četvrti u Domovinskom ratu, a koja se danas obilježava programom "Žrtva Borovo naselja za Domovinu".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

VUKOVAR, Biskup Vlado Košić, CRKVA