Burze

DANAS NA BURZI: Zagrebačka burza: U fokusu ulagača dionice koje mogu donijeti brzu zaradu, poput Diokija

No, ponuda za preuzimanje ne mora stići!

FOTO: Ivan Hrstić
Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters


„I danas bi na domaćem tržištu mogle biti u fokusu dionice koje investitorima mogu donijeti zaradu u kratkom roku, bilo da je riječ o nagađanjima o preuzimanju, kao kod Diokija, predstečajnim nagodbama ili o izdanjima koja nominalno imaju nisku cijenu“

Crobex indeks Zagrebačke burze jučer je ojačao četvrti dan zaredom, a pojedini analitičari očekuju danas nastavak njegova uspona, dok bi u fokusu ulagača i dalje mogla biti dionica Diokija, zbog špekulacija o interesu inozemnog strateškog partnera. Od 6 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 4 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 2 porast.

Crobex indeks jučer je porastao 0,57 posto, na 1.758 bodova. U posljednja četiri dana ojačao je 1 posto, odmaknuvši se od 1.740 bodova, najniže razine od kraja prošle godine.

Crobex10 porastao je jučer 0,82 posto, na 993,6 bodova. Redovni promet iznosio je 8,6 milijuna kuna, što je otprilike 3 milijuna manje nego dan ranije.

Nalikvidnija, ujedno i najveća dobitnica, bila je dionica Diokija, s prometom od 2,44 milijuna kuna i skokom cijene za više od 50 posto, na 14,14 kuna. Investitore su vjerojatno ohrabrile špekulacije o interesu inozemnog ulagača koji je u nedjelju obišao pogone Dine i Diokija, a do kraja tjedna bi, po riječima stečajnog upravitelja Mladena Janiške, mogao dati ponudu za tu tvrtku.

Milijunski prometi ostvareni su još i povlaštenom dionicom Adrisa, čija je cijena porasla 1,52 posto, na 268 kuna, te dionicom HT-a, koja je poskupila 0,6 posto, na 172,5 kuna.

„Crobex je jučer ojačao četvrti dan zaredom, pri čemu se po dobitku ističe dionica Diokija, temeljem medijskih špekulacija da bi krajem tjedna mogla pristići ponuda inozemnog strateškog partnera za preuzimanje te grupe", kaže Roman Rinkovec, nezavisni burzovni analitičar.

No, isto tako, upozorava da ako ta ponuda ne stigne, može se očekivati znatan pad cijene te dionice, a tada bi se trebala umiješati i Hanfa, kao regulatorno tijelo.

„I danas bi na domaćem tržištu mogle biti u fokusu dionice koje investitorima mogu donijeti zaradu u kratkom roku, bilo da je riječ o nagađanjima o preuzimanju, kao kod Diokija, predstečajnim nagodbama ili o izdanjima koja nominalno imaju nisku cijenu“, smatra Rinkovec, koji danas očekuje stagnaciju Crobexa.

„Na inozemnim burzama trguje se nešto opreznije, dok investitori prate signale iz Feda o daljnjem smjeru monetarne politike, a najvažniji indeksi nadomak su rekordnih razina“, zaključuje Rionkovec.

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica blago pale, drugi dan zaredom, jer nema tako značajnih vijesti koje bi potaknule daljnji uspon burzovnih indeksa, koji se kreću oko najviših razina u povijesti.

Dow Jones oslabio je 0,06 posto, na 15.967 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,20 posto, na 1.787 bodova, a Nasdaq indeks 0,44 posto, na 3.931 bod.

Zbog toga su jutros i na azijskim su burzama cijene dionica pale.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

roman rinkovec, dioki, crobex, zagrebačka burza, spajanja i preuzimanja