A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/M-N/navijaci-baklja-euro-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

HHO: U 31. minuti cijeli stadion uzvikivao je ustaški poklič ''Za dom spremni'' | Politika+
Sport

IZVJEŠĆE: HHO: U 31. minuti cijeli stadion uzvikivao je ustaški poklič ''Za dom spremni''

u 31. minuti cijeli stadion uzvikuje poklič „Za dom spremni“.

FOTO: Arhiv
Piše: PolitikaPlus

Hrvatski helsinški odbor (HHO) redovito prati i utakmice nogometne reprezentacije, s posebnim naglaskom na ponašanje navijača. Njihovo izvješće potvrda je navoda iz hrvatskih medija o masovnom skandiranju krilatice ''Za dom spremni''. Izvješće donosimo u cijelosti.

"IZVJEŠTAJ S UTAKMICE  HRVATSKA- ISLAND 2 : 0

U okviru projekta „Izravna prevencija navijačkog  nasilja“, promatrači HHO-a pratili su utakmicu nogometnih reprezentacija Škotske i Hrvatske, koja je odigrana u sklopu kvalifikacija za svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu 2014.  Promatrači su zabilježili sljedeća događanja.

"Grupica s južne  tribine i dio gledatelja na sjevernoj tribini skandiraju naizmjence „Ajmo, ajmo ustaše“, a u 31. minuti cijeli stadion uzvikuje poklič „Za dom spremni“, što je, kako je poznato, ustaški pozdrav iz razdoblja NDH."

Utakmica  Hrvatska-Island odigrana je 19.11.2013. u 20.15 sati , na stadionu u Maksimir, pred oko 25.000 gledatelja, od kojih je bilo oko tisuću navijača islandske reprezentacije. Ozračje utakmice bilo je prepuno navijačkog naboja, a gotovo zapaljiv ton u pojedinim su trenucima  davali hrvatski navijači.

Takva je atmosfera bila je posljedica činjenice da je bila riječ o susretu koji je odlučivao o odlasku hrvatskih nogometaša u Brazil. Od prve minute stotinjak navijača na polupraznoj južnoj tribini, na kojoj se smještene navijačke skupine, davalo je negativan „ton“ atmosferi na stadionu.
U 1. i 25. minuti, skupina  s južne  tribine, skandira „HNS pederi, nogomet ste sjebali“, ali ostatak publike na stadionu ne prihvaća to „navijanje“. Također, spomenuta skupina, u 24. i 26. minuti  skandira „Ajmo, ajmo ustaše“,  što ostatak gledališta nije prihvatio ni podržao. U 31. minuti  počinje svojevrstana navijački „dijalog“. Grupica s južne  tribine i dio gledatelja na sjevernoj tribini skandiraju naizmjence „Ajmo, ajmo ustaše“, a u 31. minuti cijeli stadion uzvikuje poklič „Za dom spremni“, što je, kako je poznato, ustaški pozdrav iz razdoblja NDH. U 32. minuti bačena je jedna baklja na tartan stazu na južnom dijelu istočne tribine, dok u 33. minuti skupina na jugu opet  skandira “HNS pederi, nogomet ste sjebali“, što se ponovilo i u 51. minuti. U 49. minuti upaljene su 2 baklje među navijačima na južnoj tribini.

Po završetku utakmice publika je dugo ostala na stadionu, pjevajući i  slaveći pobjedu  hrvatske nogometne  vrste. Petnaestak minuta, nakon što je sudac odsvirao kraj susreta, na središnji dio igrališta došao je igrač hrvatske nogometne  vrste, Josip Joe Šimunić, inače rođen u Australiji, donio sa sobom službeni mikrofon i prvo počeo skandirati tradicionalni  poklič  hrvatskih navijača „U boj, u boj, za narod svoj“, da bi potom, u tri navrata, uzviknuo „Za dom“,na što su navijači na stadionu odgovorili su „spremni“.

Informaciju o ovom incidentu prenijeli su gotovo svi hrvatski elektronski i tiskani mediji uz snažnu osudu.

Povodom različitih interpretacija i tumačenja takvog navijačkog ponašanja, upozoravamo na činjenicu da simboli iz ustaškoga, ali i komunističkoga razdoblja, nisu u Republici Hrvatskoj zakonom zabranjeni. Prekršaje vezane uz ustašku simboliku kažnjavaju prekršajni sudovi  kaznama u okviru „kolokvijalne“odredbe zakona o kažnjavanju djela na temelju govora mržnje.

Za hrvatski helsinški odbor:
Ivan Zvonimir Čičak
predsjednik"

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

joe šimunić, ivan zvonimir čičak, hho, navijači, za dom spremni