Burze

TRŽIŠTE KAPITALA : Wall Street: Cijene dionica pale su i treći dan zaredom

Ulagače je pokolebao i novi neuspješan pokušaj proboja Dow Jones indeksa iznad razine od 16.000 bodova.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica pale treći dan zaredom, jer su ulagače na oprez natjerale naznake da bi čelnici američke središnje banke mogli smanjiti poticajne monetarne mjere na jednoj od idućih sjednica.

 

Dow Jones oslabio je 66 bodova, ili 0,41 posto, na 15.900 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,36 posto, na 1.781 bod, a Nasdaq indeks 0,26 posto, na 3.921 bod.

 

Na tržištu je vladalo uvjerenje da Fed neće smanjivati poticajne monetarne programe barem do ožujka iduće godine, no nakon što su jučer objavljeni dijelovi zapisnika s posljednje sjednice čelnika središnje banke, pojedini analitičari smatraju da bi se to moglo dogoditi u idućih nekoliko mjeseci. Dakako, ako se situacija u gospodarstvu poboljša.

 

„Nakon ovoga i izjava nekoliko dužnosnika Feda u posljednje vrijeme, moguće je da proces smanjivanja poticajnih mjera počne nešto prije nego što se očekivalo“, kaže Brad McMillan, direktor u tvrtki Commonwealth Financial.

 

Premda većina analitičara smatra da do smanjenja poticajnih programa otkupa državnih i hipotekarnih obveznica u iznosu od 85 milijardi dolara ipak neće doći do kraja godine, jučer su cijene dionica pale u devet od 10 sektora S&P 500 indeksa.

 

Ulagače je pokolebao i novi neuspješan pokušaj proboja Dow Jones indeksa iznad razine od 16.000 bodova. Već treći dan zaredom Dow uspijeva proviriti iznad te psihološki važne razine, no ne uspijeva se održati iznad nje.

 

Analitičari kažu da bi znatniji proboj tog indeksa iznad 16.000, a S&P-a iznad 1.800 bodova privukao na tržište svježi kapital i tako osigurao rast cijena dionica do kraja godine.

 

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE oslabio je 0,25 posto, na 6.681 bod, a pariški CAC 0,09 posto, na 4.268 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0,10 posto, na 9.202 boda.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dionice, dax