A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/R-S/radnici-300.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

HUP Dalmacije: Gospodarstvo Dalmacije je u nezavidnoj situaciji | Politika+
Mojbiz

UPOZORENJE: HUP Dalmacije: Gospodarstvo Dalmacije je u nezavidnoj situaciji

'Gospodarsko je stanje posebice teško u Dalmaciji gdje je proizvodnja gotova zaustavljena, a sve se svodi na turizam, što je nedovoljno za izlazak iz krize.'

Piše: PolitikaPlus

Porezni nameti poduzetnicima i velika birokracija glavni su razlozi koji ometaju gospodarski oporavak Dalmacije i Hrvatske u cjelini te je nužno poduzeti radikalnije mjere kako bi se nepovoljan trend zaustavio, poručili su s današnje konferencije za novinare čelnici Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) - podružnice Dalmacija.

Gospodarsko je stanje posebice teško u Dalmaciji gdje je proizvodnja gotova zaustavljena, a sve se svodi na turizam, što je nedovoljno za izlazak iz krize, rekao je predsjednik Izvršnog odbora HUP-a za Dalmaciju Goran Prgin i upozorio da su poduzetnici dovedeni do dna i nisu u mogućnosti investirati.

Na listi 79 hrvatskih grupacija i samostalnih tvrtki s prihodom većim od milijarde kuna u 2012. godini samo je 6 tvrtki iz Dalmacije, istaknuo je Prgin.

Upozorio je i kako je nedonošenje ključnih zakona, poput Zakona o radu i Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, koji je iznimno važan za Dalmaciju, također pogubno po gospodarstvo.

 

Na listi 79 hrvatskih grupacija i samostalnih tvrtki s prihodom većim od milijarde kuna u 2012. godini samo je 6 tvrtki iz Dalmacije, istaknuo je Prgin.

Prgin je u tom kontekstu optužio Vladu da "podilazi sindikatima, a sindikati igraju prljavu igru" te istaknuo da "sindikalni čelnici razmišljaju o sebi, a ne o radnicima".

Nužno je donijeti zakone koji će trajati godinama i omogućiti povoljniju poziciju poslodavcima i investitorima, a ne da ih se mijenja nakon šest mjeseci, poručio je Prgin.

Potpredsjednica Izvršnog odbora HUP-a za Dalmaciju Helena Budiša kaže kako su poslodavci ogorčeni zakonskim i poreznim propisima zbog kojih su prinuđeni povećavati svoju administraciju, a što im stvara nove troškove.

To će posebice doći do izražaja od 1. siječnja 2014. godine kada se planira uvođenje dodatnih obrazaca za podnošenje izvješća Poreznoj upravi. Na taj će način poduzetnici dnevno morati izvješćivati o svim naknadama i primicima koje radnik dobiva, oporezivim ili neoporezivim, a za to će biti primorani povećavati svoju administraciju, kazala je Budiša.

Čelnici Izvršnog odbora HUP-a za Dalmaciju više su puta upozorili i kako će se najavljeno povećanje međustope PDV-a s 10 na 13 posto nepovoljno odraziti na turizam.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kriza, dalmacija, hup dalmacija, gospodarstvo