Hrvatska

ODGOVOR: MZOS poručuje: Plenum Filozofskoga fakulteta dezinformira javnost

Ministarstvo svoje stajalište, među ostalim, potkrepljuje podatkom.

Piše: PolitikaPlus
"Laž je da su programski ugovori preduvjet da visoka učilišta dobiju sredstva za subvenciju školarina. Ova Vlada subvencionirala bi besplatan studij bez obzira na to bi li visoka učilišta potpisala programske ugovore ili ne bi", stoji u priopćenju MZOS-a .

Plenum Filozofskoga fakulteta dezinformira javnost kada tvrdi da se studentski standard urušava, ističe Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) u priopćenju kojim reagira na tekst Plenuma Filozofskoga fakulteta o aktualnom stanju u hrvatskome društvu, predstavljen danas na konferenciji za novinare.

Ministarstvo svoje stajalište, među ostalim, potkrepljuje podatkom da, od donošenja programskih ugovora 2012. godine, svaki redoviti student javnoga visokog učilišta u Republici Hrvatskoj može upisati studij bez plaćanja participacije u troškovima studija. Isto tako, ako je uspješan student, odnosno ako je tijekom jedne studijske godine stekao 55 od 60 ECTS bodova, studij može i završiti o trošku države.

"Laž je da su programski ugovori preduvjet da visoka učilišta dobiju sredstva za subvenciju školarina. Ova Vlada subvencionirala bi besplatan studij bez obzira na to bi li visoka učilišta potpisala programske ugovore ili ne bi", stoji u priopćenju MZOS-a .

Ministarstvo ističe kako je, zahvaljujući programskim ugovorima, za subvencije školarina hrvatsko visoko obrazovanje sada dostupnije siromašnijim studentima nego ikad do sada, a visoka učilišta imaju sigurnije financiranje za subvencije školarina.

Navodi se da je u 2011. za besplatan studij bilo namijenjeno 94 milijuna kuna, a u 2013. čak 250 milijuna kuna, što je povećanje od 165 posto. U 2014. za istu namjenu osigurano je dodatnih 2,5 milijuna kuna odnosno 252,5 milijuna kuna, a Ministarstvo je znatno povećalo i raspoloživa sredstva za studentski standard.

Vlada je pak Saboru predložila da u proračunu za 2014. iznos namijenjen za državne stipendije bude povećan za više od 50 posto, odnosno s 37 milijuna kuna u 2012. na oko 56 milijuna kuna u 2014. godini.

U priopćenju stoji i kako, zahvaljujući reformama u sustavu prehrane, sada veći broj studenata u cijeloj Hrvatskoj može jesti potpune obroke te je broj prodanih menija na razini Hrvatske u listopadu ove godine povećan za 88 posto u odnosu na listopad prošle godine, a broj meni obroka povećan je sa 185.000 na približno 350.000.

Uz navedena povećanja za subvencije školarina i državne studentske stipendije, Vlada je Saboru predložila da u Državnome proračunu za 2014. usvoji dodatna sredstva za informacijsku infrastrukturu sustava visokog obrazovanja (povećanje od četiri milijuna kuna), za smještaj i prehranu studenata (povećanje od 36 milijuna kuna) te za kapitalne rashode u visokom obrazovanju (povećanje od 20 milijuna kuna).

Za potrebe izgradnje studentskih domova i kampusa Republika Hrvatska dobila je od Europske investicijske banke 20 milijuna kuna darovnica, a pregovara se i za kredit u iznosu većem od 650 milijuna kuna kojim bi se u sljedećih tri do šest godina obnovili ili izgradili domovi u sveučilišnim središtima.

Od potpisivanja programskih ugovora, ističe MZOS, svako javno visoko učilište zna da će imati sredstva za razvojne prioritete jer je država preuzela ugovornu obvezu financirati njihov razvoj s više od 750 milijuna kuna na razini Republike Hrvatske, a svaki hrvatski građanin može vidjeti na stranicama Ministarstva kako će hrvatska visoka učilišta trošiti taj novac.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

MZOS, Plenum Filozofskoga fakulteta, STUDENTI, VLADA