Mojbiz

APEL: Vodstvo HUP-a zabrinuto zbog daljnjeg urušavanja gospodarstva

'Na alarmantnost situacije ukazuju mnogobrojni objektivni podaci od snižavanja kreditnog rejtinga koji je sve dalje od investicijskog do novog rasta broja nezaposlenih.'

Piše: PolitikaPlus
'Na alarmantnost situacije ukazuju mnogobrojni objektivni podaci od snižavanja kreditnog rejtinga koji je sve dalje od investicijskog do novog rasta broja nezaposlenih.'

Vodstvo HUP-a, Izvršni odbor i Savjet, na zajedničkoj sjednici analiziralo je aktualno stanje u gospodarstvu te izražava duboku zabrinutost ozbiljnošću situacije i trendovima koji nedvosmisleno ukazuju na daljnje pogoršanje svih ekonomskih parametara kao i na daljnje urušavanje hrvatskog gospodarstva.

 

Na alarmantnost situacije ukazuju mnogobrojni objektivni podaci od snižavanja kreditnog rejtinga koji je sve dalje od investicijskog do novog rasta broja nezaposlenih koji je ponovno prešao zabrinjavajuću brojku od 350.000 sugrađana bez posla.

 

Zabrinutost izaziva i situacija s deficitom državnog proračuna te njegovim izlaskom iz okvira EU regulative i dosadašnjih hrvatskih propisa kao i nastavak rasta potrošnje države i transfera iz privatnog u javni sektor. Predviđene stope rasta na kojima se temelji proračun za sljedeću te 2015. i 2016.  godinu, obzirom na realno stanje i način na koji se upravlja izlaskom iz krize, nisu realne, a nužnih ozbiljnih zahvata na rashodovnoj strani proračuna opet nema.

 

Fokus je i dalje na prihodovnoj strani i planovima za uvođenje poreznih mjera kojima će se dodatno opteretiti građani što će, kao i najave izmjena stopa PDV-a, rezultirati novim padom potrošnje, a time i prihoda tvrtki. Izravan negativan utjecaj na gospodarstvo ima i daljnji rast državnog duga te rast kamatnih stopa po kojima se zadužuje država jer to automatski poskupljuje cijenu kapitala i financiranja za tvrtke, ali i za građane. 

 

Na sjednici Savjeta i Izvršnog odbora HUP-a razgovaralo se i o predloženim izmjenama Zakona o radu. Nažalost, pristup izmjenama ZOR-a, koji je jedna od kočnica povećanja konkurentnosti i stvaranja poticajnijeg okruženja za poslovanje, govori o tome da odlučnosti za prave promjene još uvijek nema.

 

Opet se propušta prilika napraviti značajnije i hrabrije izmjene koje bi konačno otvorile put lakšem i fleksibilnijem poslovanju te većem zapošljavanju. Konačnim prijedlogom izmjena poslodavci nisu zadovoljni te smatraju da hrvatski Zakon o radu i dalje ostaje kompliciran i skup u provedbi te da ne donosi bitna poboljšanja u tom segmentu konkurentnosti.

 

Od početka krize 2008. godine pa sve do danas nismo uspjeli u preokretu negativnih trendova. Sve do sada učinjeno u pokušajima rješavanja krize pokazalo se nedovoljnim i očigledno ne daje rezultate te je potpuno jasno da nam treba odlučna i duboka promjena dosadašnjeg smjera ekonomske politike te beskompromisna provedba reformi. Imperativ za Vladu mora biti povećanje kreditnog rejtinga kako bi se omogućilo jeftinije zaduživanje države bez kojeg nema obuzdavanja rastućeg proračunskog deficita i duga.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

gospodarstvo, kriza, hup