Komentari

U RETROVIZORU ILIJANE GRGIĆ: Tjedni pregled: Hej Joe, što radiš s tim mikrofonom u ruci?

Jesmo li ikad više zazivali Josipa Jelačića i Nikolu Zrinskog? Ako niste znali, ovaj tjedan smo se zadužili za još 1,75 milijardi dolara.

Piše: Ilijana Grgić

Je li u Vukovaru bila jedna ili dvije ili čak i tri kolone sjećanja.  Nakon što se u ponedjeljak dogodilo da cijeli državni vrh nije, kako svih ovih godina koračao u koloni, tema Vukovara i dalje je aktualna. Seciralo se i secira u detalje, tko je kome prepriječio put, što je trebalo napraviti, što nije, tko stoji iza koga i tko je za sve kriv. Ponovit ću ono što sam rekla i tog 18. studenog: to nije bilo ni mjesto ni vrijeme za političke igre i pokazivanje snage.

Jesmo li ikad više zazivali Josipa Jelačića i Nikolu Zrinskog?Ako niste znali, ovaj tjedan smo se zadužili za još 1,75 milijardi dolara.

Još jedan referendum

 

U Hrvatskoj je u tijeku prikupljanje potpisa za referendum o uporabi manjinskog jezika i pisma, odnosno poznatijeg kao zakon o dvojezičnosti u Vukovaru. Ako je suditi po broju ljudi koji su samo u Zagrebu stajali u redu da ga potpišu, brojka bi sve mogla iznenaditi.

 

Hej Joe,  šta radiš s tim mikrofonom u ruci

 

Hrvatska ide na Svjetsko nogometno prvenstvo, svi koji su strepili mogu odahnuti. No, više tekstova i televizijskih i radijskih minuta nije dobila  sama utakmica, nego ono što se dogodilo nakon nje.

PJESMA TJEDNA:Usklik Joea Šimunića – Za dom spremni, bio je okidač koji je potaknuo široku raspravu. Argumenti da to nije ili je samo ustaški pozdrav iskakali su ispod svakog komentara. Mislim da se Nikola Šubić Zrinski i Ban Josip Jelačić nikad više nisu spominjali i zazivali. Nova municija za svjetonazorsku borbu je ispaljena, a vjerojatno ćemo nešto naći i za tjedan koji je ispred nas, jer bolje da propadne selo nego običaj.

 

Novo zaduženje

 

Ako niste znali, ovaj tjedan smo se još zadužili za 1,75 milijardi dolara. Iako je prije više od mjesec dana Slavko naš ministar financija rekao da neće. Glavnica duga na naplatu će doći 2024. godine uz prinose od 6,2 posto, što je veća kamata od one koju smo ugovorili za prethodno izdanje 10-godišnje dolarske obveznice iz ožujka ove godine, kada je prinos bio 5,625 posto. A Država uz kamate plaća i osiguranje od tečajnog rizika. Kad  zatreba, tko pita kolika je kamata i kako ćemo to vraćati.

 

Rat papirima u Saboru

 

Na stolovima HNS-ovaca u sabornici pojavile su narančaste pločice s natpisom "Protiv", čime su dali do znanja kako će glasovati na predstojećem referendumu inicijative U ime obitelji. Na njihovo "Protiv" ubrzo je stigao odgovor iz redova HDSSB-a, čiji su zastupnici na svoje klupe postavili isprintani list papira s natpisom "Za", dajući tako do znanja kako će odgovoriti na referendumsko pitanje "Jeste li za to da se u Ustav HR unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca?". Tako ako ste do sada sumnjali tko je ZA a tko Protiv, sad je to potvrđeno i 'pločicama'.

Pozdrav iz Australije

 

Kapetan Dragan i dalje ostaje u dalekoj, i sunčanoj Australiji. Australska sutkinja Jennifer Davies odgodila je odluku o izručenju Dragana Vasiljkovića, eto nije se poštovala procedura. Za sada od Vlade RH ili resornog ministarstva nema glasa, nekako mi se čini kao da bi im sad i njegov dolazak bio malo previše, pa bolje neka ga tamo.

 

Svega mi je dosta

 

Vladi je malo previše i svih ovih javnih tvrtki, čiji se radnici bune protiv najavljenog otpuštanja i sad su još krenuli prosvjedovati i na  Markovu trgu. Sve je to malo previše i našem premijeru, koji sve teže odrađuje redovite tjedne sjednice. Možda ih na kraju ukine, i odluči da je to brzinsko podizanje i spuštane ruku kroz 30-tak-40-tak točaka i onako samo forme radi.  

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

referendum, slavko linić, zoran milanović, vukova