Mojbiz

ŠTO ĆE REĆI PARTNERI: Slavko Linić i porez na nekretnine: Hoće li u drugom pokušaju imati više sreće?

HNS-ovci su i pri ranijim najavama odmahivali glavom kada se govorilo o uvođenju poreza na promet nekretninama.

Piše: Ilijana Grgić

Kad ministar Slavko Linić počne govoriti što očekivati u 2014. godini, s gotovo 100-postotnom preciznošću možemo reći da ćemo dobiti nove poreze. Po pitanju oporezivanja, ostalo je još malo mogućnosti, pa je sve izglednije da će nam u 2014. u 'poreznu obitelj' doći i porez na nekretnine.

 

Pitanje je hoće li uopće, kada se govori o novim porezima, ministar imati i potporu svih koalicijskih partnera, a tu se u prvom redu misli na HNS? A iz 'narančastog' dijela koalicije kad su porezi u pitanju za sada stiže samo jedno veliko NE. Naime, narodnjaci su i pri ranijim najavama odmahivali glavom kada se govorilo o uvođenju poreza na promet nekretninama, pa tako nastavalju i dalje. 

- Jer moramo dodatnim porezima prikupiti prihode koje trebamo koristiti za smanjenje deficita, objasnio je ministar Linić te dodao da od njega neće biti izuzet nitko, pa ni Crkva.

 

Pitanje je hoće li uopće, kada se govori o novim porezima, ministar imati i potporu svih koalicijskih partnera, a tu se u prvom redu misli na HNS? A iz 'narančastog' dijela koalicije kad su porezi u pitanju za sada stiže samo jedno veliko NE. Naime, narodnjaci su i pri ranijim najavama odmahivali glavom kada se govorilo o uvođenju poreza na promet nekretninama, pa tako nastavljaju i dalje. 

 

Zastupnik HNS-a Jozo Radoš i dalje smatra kako su nedopustivi novi porezi a uvođenje poreza na nekretnine neće donijeti gospodarski rast.

 

- Jedna dimenzija je nemogućnost građana da podnesu nove poreze, a druga je nepovjerenje investitora, rekao je Radoš.

 

Uvođenje poreza na nekretine, ali i uvođenje bilo kojeg drugog poreza nije prihvatljivo ni poslodavcima. Zamjenik direktora Hrvatske udruge poslodavaca Bernard Jakelić napominje kako oni vide da je proračunu potreban nekakav nov izvor punjenja

 

- Međutim, HUP je generalno protiv podizanja poreza i povećanja porezne presije, jer će to utjecati na potrošnju, a time nećemo dostići planirani gospodarski rast, rekao je Jakelić. S druge strane sindikatima je porez na nekretnine prihvatljiv ali samo ako je socijalno pravedan.

 

- To znači ako se ne pretvori u 'harač' nad običnim građanima koji jedva sastavljaju kraj s krajem, komentirao je predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić.

 

- Ako bude pravedan, tada će dobiti našu podršku, a ako ne bude pravedan, što znači da bi svi morali platiti sve, onda neće dobiti našu podršku, rekao je predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Damir Jakuš te dodao da ne prihvaćaju to da 'svi moramo platiti nedostatak sredstava u proračunu'.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vilim ribić, sindikati, hns, prihodi, porezi, slavko linić, porezi, porez na nekretnine