Kultura

DRAŽBA: Prva knjiga tiskana u SAD-u prodana za čak 14,2 milijuna dolara

Jedan od 11 postojećih primjeraka prve knjige tiskane u SAD-u "Bay Psalm" prodan je za rekordnih 14,2 milijuna dolara.

Piše: PolitikaPlus

Jedan od 11 postojećih primjeraka prve knjige tiskane u SAD-u "Bay Psalm" prodan je za rekordnih 14,2 milijuna dolara u utorak navečer na dražbi u Sotheby'su u New Yorku čime je postavljen novi rekord za neku tiskanu knjigu.

Iako je ranije bilo očekivano da će postići cijenu do 30 milijuna dolara knjiga je prodana za svostruko manji iznos no brzo je preskočila dosada najveću cijenu od 11,5 milijuna dolara koja je u prosincu 2010. godine plaćena za "Birds of America" Johna Jamesa Audubona.

Bay Psalm je kupio američki poslovni čovjek i filantrop David Rubenstein. Prema prioćenju Sotheby'sa Rubenstein planira posuđivati ju knjižnicama širom zemlje prije nego što ju dugoročno posudi jednoj od njih.

Knjiga je tiskana 1640. u Cambridgeu u Massachusettsu. Bay Psalm je jedna od najrjeđih knjiga na svijetu i prodani primjerak jedan je od najbolje očuvanih. Izvorno je bila tiskana u 1.700 primjeraka.

Vlasnik knjige bostonska Old South Church prodala ju je kako bi pokrila troškove obnove. Crkva ima u posjedu još jednu kopiju knjige.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

DRAŽBA, SAD, KNJIGA, Bay Psalm