Mojbiz

STAV: Ministar Branko Grčić: Porez na nekretnine pitanje 'tajminga'

Za 'tajming' uvođenja poreza na nekretnine Grčić je dodatno kazao da se "naravno, mora prilagoditi izlasku iz krize", dok je na direktno pitanje s kim se slaže, s Linićem ili Milanovićem, odgovorio da je to "logika koju Vlada cijelo vrijeme promovira" i da zapravo nije rekao ništa novo.

Piše: PolitikaPlus

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja Branko Grčić izjavio je danas da je porez na nekretnine otpočetka bio dio njihovog programa, ali da je sad pitanje 'tajminga' u kojemu taj porez ima smisla uvesti, a da se ne optereti dodatno najsiromašnije slojeve, posebno u krizi.

Grčić je to izjavio nakon predstavljanja "Bijele knjige" izazova stranim ulaganjima odgovarajući na novinarski upit kakva se poruka šalje investitorima i javnosti kad ministar financija Linić za iduću godinu najavljuje porez na nekretnine, a dan-dva poslije premijer Milanović kaže da za sada toga neće biti.

Za 'tajming' uvođenja poreza na nekretnine Grčić je dodatno kazao da se "naravno, mora prilagoditi izlasku iz krize", dok je na direktno pitanje s kim se slaže, s Linićem ili Milanovićem, odgovorio da je to "logika koju Vlada cijelo vrijeme promovira" i da zapravo nije rekao ništa novo.

Najavio je i kako od Vladine skupine za reforme, koja funkcionira na tjednoj razini, očekuje da vrlo brzo 'dođe' s konkretnim prijedlogom smanjenja parafiskalnih nameta koje bi se moglo ostvariti već u idućoj godini, jer te namete, kazao je, gospodarstvo drži jednim od većih prepreka i stranim i domaćim ulaganjima.

Na upit koji bi se nameti konkretno reducirali, naveo je samo da se u tom kontekstu ovih dana spominjalo reduciranje komorskih doprinosa, te da se preispituje i svih ostalih oko 250 tih nameta i pitanje je izbora što će se reducirati.

Na upit za komentar MOL-ovog zahtjeva Međunarodnom centru za rješavanje investicijskih sporova za pokretanje arbitraže zbog kršenja određenih obveza i postupaka u vezi s MOL-ovim investicijama u Hrvatskoj, Grčić je uputio na šefa pregovaračnog tima Vlade za pregovore s MOL-om, ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka.

Grčić je ponovio kako nema ukidanja područja od posebne državne skrbi, riječ je samo o primjeni nove kategorizacije, a prema kompozitnom indeksu razvijenosti sve jedinice koje su ispod 75 posto hrvatskog prosjeka ostaju u okviru potpomognutih područja i takvih će biti više od 280.

Više od pola svih jedinica u Hrvatskoj je nažalost, kako je kazao, siromašno i ispod su 75 posto hrvatskog prosjeka te ostaju u sustavu potpora države.

To je i više nego sada kada je takvih 275, što znači da ih pet dodatno ulazi u taj okvir, a u 2014. će se napraviti i novi indeks razvijenosti pa će se vidjeti situacija.

Što se tiče mjera za ta područja Grčić je kazao da je točno da je bilo ideja da se porezne povlastice ukinu ili bitno reduciraju, ali te mjere ostaju iste i nema ukidanja mjera za potpomognuta područja koje im godišnje donose preko milijardu kuna poticaja.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

porez na nekretnine, branko grčić